Astăzi, 14 septembrie 2018, în ședința extraordinară a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse s-a decis întreruperea pomenirii Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

Sinodul a decis:

  1. Întreruperea pomenirii Patriarhului Bartolomeu în cadrul Sfintelor Slujbe săvârșite în cuprinsul Bisericii Ortodoxe Ruse;
  2. Întreruperea coliturghisirii cu Ierarhii Bisericii Constantinopolului;
  3. Neparticiparea Bisericii Ortodoxe Ruse la întrunirile, conferințele, dialogurile teologice, comisii și alte structuri, în care conduc sau ocupă funcții de conducere reprezentanții Patriarhiei de Constantinopol;
  4. Semnarea deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse referitoare la acțiunile necanonice ale Patriarhiei de Constantinopol în Biserica Ortodoxă din Ucraina.
  5. Totodată, sa decis ca în toate Bisericile Patriarhiei Ruse, în cadrul Sfintei Liturghii, la ectenia întreită să se pună cereri speciale pentru unitatea Bisericii.

Întreruperea pomenirii Patriarhului Bartolomeu, nu înseamnă și întreruperea euharistică a creștinilor. Creștinii, pot participa și se pot împărtăși în Bisericile care țin de Patriarhia Constantinopolului, ca de exemplu bisericile din Sfântul Munte. Nu este admisă coliturghisirea mitropoliților, episcopilor, preoților cu preoții din Patriarhia Constantinopolului.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, a apelat și la Bisericile Ortodoxe surori, pentru a analiza situația creată în jurul Bisericii din Ucraina, iar într-un final pentru a aplana schisma apărută în Ucraina.

. . .

Această situație, a apărut în urma deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe din Constantinopol de a trimite episcopii săi în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse, adică în Biserica din Ucraina!

www.ortodoxia.md