În Ortodoxie avem nădejde în viitorul nostru! Ortodoxia nu reprezintă un set de reguli aplicabil doar într-un anumit spațiu și supus unor convenții regionale sau naționale. Ortodoxia se poate trăi pretutindeni, căci Ortodoxia înseamnă viața firească în Hristos.

Scopul credinței noastre ortodoxe este acela de a dobîndi sfințenia, iar Ortodoxia se trăiește cu nădejde în viitorul eshatologic. Această nădejde a neamului vine din perspectiva istorică, luminoasă a sa. Credeți că urmașii Sfîntului Voievod Ștefan cel Mare se mai simțeau la fel de ocrotiți după acesta a trecut la cele veșnice? Credeți că cei din închisorile comuniste au renunțat la idealurile neamului pentru că alții au închis spuma intelectualității după gratii? Iată de unde trebuie să luăm mereu această nădejde: de la Sfinți și din istorie! Trebuie să credem că Dumnezeu lucrează împreună cu noi la mîntuirea noastră, și atîta vreme cît mai sunt mame și bunici care-i învață pe copii să se roage, atîta cît mai sunt altare pe care se săvîrșește Sfînta Liturghie, nădejdea noastră nu trebuie să piară.

Eu nu pot spune drept cuvînt de folos pentru tinerii din ziua de azi decît ceea ce a spus Mîntuitorul Iisus Hristos în Evanghelie: ,, Căutați mai întîi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă”. Aceasta le-o recomand și eu tinerilor și credincioșilor de azi: să se sprijine pe Dumnezeu și pe lucrarea lor jertfelnică, pentru ca să nu ajungem doar ființe autonome, consumatoare într-o societate de consum, ci să rămînem ființe euharistice, comunionale, pentru ca numai în Dumnezeu și împreună unii cu alții să ne bucurăm de veșnicie.

Împărăția lui Dumnezeu nu este însingurare, ci comuniune, deci Împărăția lui Dumnezeu este opusul de a ceea ce oferă lumea de astăzi. Aceasta le recomand tuturor: să-l caute pe Dumnezeu în Liturghie, ca și Dumnezeu să-i caute pe toți în bucuriile sau în greutățile lor.

Material realizat de Raluca Tănăseanu

Sursa: revista ”Familia ortodoxă”, nr. 8 , 2016, pag. 48.