O decizie recenta a Bulgariei naste proteste din partea musulmanilor

Parlamentul bulgar a adoptat, in aceste zile, o lege care interzice purtarea vălului musulman complet în public, devenind, alaturi de Franța și Belgia, una dintre puținele țări europene care au o astfel de dispoziție în vigoare.

Bulgaria devine a treia țară europeană care adopta o astfel de dispoziție.

BULGARIA interzice purtarea valului complet musulman in public
Decizia pare sa urmeze înregistrarii unei creșteri a Salafismului in tara.

Noua lege „interzice purtarea în locuri publice a îmbrăcămintii care ascunde parțial sau complet fața”, cu excepția cazului în care este impusă din motive de sănătate sau prin natura profesiei practicate. Moscheile sunt exceptate de la interdicție. Pedepsele sunt amenda de 200 de leva (100 €) pentru o primă abatere și până la 1500 leva (750 €) pentru fiecare abatere ulterioară.

Conform La Croix, care citeaza AFP, niqab-ul, care nu fusese niciodata inainte purtat de minoritatea musulmană, a apărut în urmă cu trei ani, în cartierul de romi din Pazardzhik (sediul) bestionul imamului autoproclamat Ahmed Moussa, condamnat pentru propaganda islamică radicală. Purtarea niqab-ului se extinsese, ulterior, si în alte localități. Orașul Pazardzhik a anticipat legea, interzicand vălul integral în municipiu. Opt femei au fost sancționate, până în prezent, și alte patru orașe aveau deja un regulament similar.

BULGARIA interzice purtarea valului complet musulman in public

Bulgaria este o tara majoritar ortodoxă, aproximativ 13% fiind musulmani, din randul minorităților turcești și al romilor. Voalul complet a fost adus in atentie in urma creșterii recente a puterii unor predicatori salafisti, precum Ahmed Moussa.

Adoptarea legii, cu o lună inainte de alegerile prezidențiale din 6 noiembrie, a provocat proteste puternice din partea partidului MRF al minorității turcești, care a acuzat celelalte partide de „diseminarea intoleranței religioase”. Cei 30 de membri ai MDL au boicotat votul.

In prezent, Germania vrea să interzică parțial burqa.

Sursa: lonews.ro