Există multe variante însă mă voi opri numai la două dintre ele, pentru faptul că, deși candela este  importantă pentru viața noastră duhovnicească, totuși modul în care se curăță ea nu este esențial pentru mântuirea noastră. Sunt altele mult, mult mai importanta!

Dar, pentru că evlavia ne îndeamnă să avem și față de acesta o atitudine cuviincioasă, iată cum am auzit/văzut că procedează unii sau alții:

1. Uleiul din candelă se lasă să se consume cât mai mult. Dacă se folosesc fitile cu plute va fi mai simplu pentru că, după un timp vor ajunge pe fundul candelei și nu va mai rămâne decât foarte puțin ulei. Se curăță candela cu un șervețel care apoi se arde. Candela se spală și se pune alt ulei în ea.

2. Dacă nu se poate lăsa uleiul să se consume cât mai mult, atunci uleiul din candela se poate turna într-un loc curat după care se spală/curăță candela.

Repet, sunt și alte variante și fiecare creștin poate proceda așa cum a fost învățat însă cu bună-cuviință. În rest, grija noastră să fie pentru rugăciune, pentru faptele bune, pentru Spovedanie și Împărtășanie etc.

Vom fi judecați de Dumnezeu după roadele credinței noastre și nu în funcție de modul în care am spălat și curățat candela.

Sursa: doxologia.ro