A venit deunăzi o doamnă si un domn cu o fetită si s-au asezat la masă si făcea si copilita o cruce mare; cum a învătat-o tatăl ei si mamă-sa. Cei mai buni profesori de religie pentru copii, tot părintii au rămas. Dacă nu-i învătati voi prin exemplu, se trezesc niste sălbatici, niste fiare. Nu mai stiu ce-i mamă, ce-i tată, ce-i rusine, ce-i păcat, ce-i moarte, ce-i judecată, ce este rai, ce este iad, ce este muncă vesnică, ce este viată vesnică… Nimic. S-a trezit cu totul nebun, cu totul stricat la minte.

Dacă nu învată credinta în casă de la părinti, nu au nici o educatie. Ei fac toate răutătile, fără mustrare de constiintă. Si atunci plâng mamele. Câte mame vin si plâng aici!

Cea mai mare datorie pe care o aveti voi cei căsătoriti, asta este: să aveti mare grijă cum vă cresteti copiii. Dacă în familie, cât ai copilul acasă în cei sapte ani, nu te-ai grijit să-l înveti rugăciuni, să facă cruce, să stie Tatăl nostru, Crezul, să-l duci la biserică, să stie ce înseamnă post, să stie ce înseamnă păcat, să se ferească de păcat, atunci cresc niste bestii, niste fiare. Vai si amar de lumea asta!

Iaca, vin la mine atâtea cazuri, în care copiii au bătut părintii, si altii chiar i-au omorât. Sunt cuvintele Mântuitorului, care a zis asa: În vremea de apoi se vor răscula copiii asupra părintilor si-i vor omorî. Să ferească Dumnezeu! Dacă nu veti avea grijă de copii, veti bea paharul amărăciunii si al scârbelor în veacul de acum si în munca cea vesnică în veacul viitor.

Să nu credeti dumneavoastră că-i glumă. Copilul, dacă nu stie ce-i păcatul, ce-i rusinea, ce-i ascultarea de părinti, devine o fiară.

Părintele Cleopa Ilie