Aud uneori că vremurile pe care le traversăm nu sunt propice pentru credință. Sunt mulți cei care spun că  pe fondul atîtor frustrări, atîtor lipsuri ”cum să-ți mai ardă de credință?” E greu să întreții o familie, e greu să faci cîți copii îți dă Dumnezeu! Majoritatea bărbaților au o viață foarte frustrantă, mai ales cînd au de muncit ca să-și întrețină familia și să se ocupe și de carieră în același timp. De femei nu mai vorbesc, deja s-a împămîntenit  vorba ” numai femeie să nu fii…”.

Acestea sunt vremurile și, oricum ar fi ele, sunt vremurile în care noi trebuie să ne cîștigăm mîntuirea printr-o relație vie cu Hristos prin Biserică. La Liturghie suntem contemporani cu Hristos. Suntem cu El la Nazaret, La Iordan, pe Golgota. În plus El ni Se dăruiește de  fiecare dată cînd primim Sfînta Împărtășanie. Cînd Îl trăiești pe Hristos, vremurile de acum, oricum ar fi ele, sunt vremurile pe care Hristos le-a sfințit prin întruparea Sa.

Da, consider că este greu a fi azi creștin! Sunt multe griji și lipsuri, frustrări, e multă nedreptate, destrăbălare, multe ispite. Dar nu cred că vreodată a fost ușor. Mîntuitorul atenționează, dar și îmbărbătează pe Apostoli (prin ei și pe noi cei de azi) spunîndu-le: În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea (Ioan 16,33). Credeți că în perioada persecuțiilor era ușor să fii creștin? Mulți și-ar fi dorit, poate, să trăiască vremurile noastre. Creștin înseamnă a-ți duce crucea și suntem încredințați că aceasta niciodată nu este mai grea decît putem duce! Lot s-a salvat, deși trăia în Sodoma, iar Iuda s-a pierdut, deși era cu Domnul. Așa că e bine să nu mai învinuim timpurile, pentru că Hristos vrea acum și aici să ne trăim viața după voia Sa. Mîntuirea oricum vine de la Bunul Dumnezeu, nu de la vremuri, nu de la societate.

Să căutăm a fi buni creștini, cît mai trăim, mai cu seamă că ne aflăm în perioada Săptămînii Patimilor, cînd suntem datori să trăim cît mai creștinește. Vremurile oricum ar fi ele, sunt vremurile mîntuirii noastre!

Protoiereu Ștefan RÎMBU

Sursa: http://episcopia-ungheni.md