Atunci cînd l-a făcut Dumnezeu pe bărbat, femeie în lume nu se afla. A luat atotbunul Dumnezeu o coastă de la bărbat și a făcut femeia, precum femeile care sînt aztăzi, și a dat-o spre ai fi mîngîiere. Dumnezeu a fîcut-o pe femeie  egală cu bărbatul, iar nu inferioară.

-Aici cum le aveți pe femei?

-Le avem ca inferioare.

-E nedrept, frații mei! Iar dacă doriți să fiți bărbați mai buni de cît femeile, trebuie să faceți și fapte mai bune decît ele. Privește, și femeile fac cele bune, și merg în Rai, iar noi mergem în iad. La ce ne folosește că sîntem bărbați și facem lucrurile cele mai rele? Mai bine să nu fim.

Trebuie și tu, o bărbatr, să nu o tratezi pe femeia ta ca pe o sclavă, pentru că făptură a lui Dumnezeu este ea, așa cum ești și tu. Pe cît S-a răstignit Dumnezeu pentru tine, pe atît și pentru ea. Tată Îl numești și tu pe Dumnezeu, Tată Îi numește și ea. Aveți un botez, o credință, Preacuratele Taine cu care te împărtășești și tu, și ea. Nu o are pe Dumnezeu pe femeie mai prejos decît pe tine, de aceea a făcut-o din mijlocul bărbatului, ca să fie bărbatul ca un împărat, iar femeia ca un vizitar, așadar  să fie bărbatul precum capul, iar femeia precum trupul. Pentru aceasta nu a făcut-o pe femeie din cap, pentru ca să nu-l disprețuiască pe bărbat. De asemenea, iarăși, nu a făcut-o din picioare pentru ca să n-o disprețuiască bărbatul pe femeie.

Cuv. Iosif Vatopedinul

Sursa: ”Calendar creștin Ortodox cu citate și învățături pentru fiecare zi a anului”, editura ”Lumina Lui Hristos”, pag. 112.