Într-un mesaj care a marcat sărbătoarea Apostolului Andrei, considerat aparator spiritual al lumii ortodoxe, Papa Francisc i-a îndeamnat pe catolici și ortodocși sa ofere o „mărturie credibilă și eficientă” a valorilor credintei creștine: respect, dragoste și iertare.

Mesajul a fost transmis liderului ortodox din Istanbul, Patriarhul Ecumenic ortodox Bartolomeu, de către șeful Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Cardinalul Kurt Koch, care a condus o delegație prezenta in Biserica patriarhala Sfantul Gheorghe, la sărbătoarea Sfântului Andrei.

În mesaj, Papa a amintit despre propria sa vizită în Turcia cu exact un an în urmă, precum și de viitoarea cea de-a 50-a aniversare a ridicării excomunicări reciproce, de catre cei doi predecesori, Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Athenagoras, pe 7 decembrie 1965.

Papa Francisc a mai scris ca, prin restaurarea „relației de iubire și de fraternitate”, nu mai exista „niciun impediment pentru comuniunea euharistică, care nu poate fi depășita decat prin rugăciune, purificarea inimilor, dialog și afirmarea adevărului”.

La toate nivelurile vieții Bisericii, a spus Papa, relațiile dintre catolici și ortodocși trebuie să reflecte din ce în ce mai mult logica iubirii, care nu lasă loc spiritului rivalitatii.

Împreună, a insistat acesta, trebuie să oferim lumii o marturie credibila a mesajului lui Hristos, de reconciliere – în special în lumina sângelui vărsat în atacurile teroriste recente.

http://lonews.ro