Lectii biblice

O alegere, două povești complet diferite. Unchiul prezintă smerenie înaintea nepotului său – nemaiauzit comportament pentru severele timpuri ale Vechiului Testament. Avram, pentru a evita controversele, oferă lui Lot cele mai bune terenuri. Numele unuia dintre orașele în care Lot și-a întins corturile – Sodoma. A devenit un nume arhicunoscut. Sodoma a fost un oraș înfloritor și bogat. Locuitorii săi nu aveau nevoie de nimic. Avram a plecat în direcția opusă Sodomei. Și a devenit mare în timpuri. Cum această poveste se repetă din nou și din nou în zilele noastre? La ce duce o viață lipsită de griji, surditatea spirituală, și dorința de a obține totul de la viață? Despre relevanța și actualitatea scenei Vechiul Testament din Cartea Facerii meditează părintele Oleg Steniaev.

***

”Și Lot, care umbla cu Avram, încă avea oi și vite mari și corturi. Însă pământul acela nu-i încăpea să stea împreună, căci averile lor erau multe şi nu-i încăpea locul să trăiască împreună. De aceea se întâmplau certuri între păzitorii vitelor lui Avram şi păzitorii vitelor lui Lot. Pe atunci locuiau în pământul acela Canaaneii şi Ferezeii. Atunci a zis Avram către Lot: „Să nu fie sfadă între mine şi tine, între păstorii mei şi păstorii tăi, căci suntem fraţi. Iată, nu e oare tot pământul înaintea ta? Desparte-te dar de mine! Şi de vei apuca tu la stânga, eu voi apuca la dreapta; iar de vei apuca tu la dreapta, eu voi apuca la stânga”. Şi ridicându-şi Lot ochii, a privit toată câmpia Iordanului, care, înainte de a strica Domnul Sodoma şi Gomora, toată până la Țoar era udată de apă, ca raiul Domnului, ca pământul Egiptului. Deci şi-a ales Lot tot ţinutul din preajma Iordanului şi a apucat Lot spre răsărit; şi aşa s-au despărţit ei unul de altul. Avram a rămas să locuiască în pământul Canaan, iar Lot s-a sălăşluit în cetăţile din ţinutul Iordanului şi şi-a întins corturile până la Sodoma. Iar oamenii Sodomei erau răi şi tare păcătoşi înaintea Domnului.” 

(Facere 13, 5-13)

Se spune că terenul a fost neîncăpător pentru oamenii lui Avram și poporul lui Lot. Erau foarte multe: gospodăria lui Avram și cea a lui Lot, robii lui Avram și robii lui Lot. Bogățiile nenumărate erau mărturie că Dumnezeu l-a binecuvântat atât pe Avram, cât și pe Lot, care era atunci în unitate cu casa lui Avram. Mai târziu, după despărțirea de Avram, sărăcește casa lui Lot, și el părăsește Sodoma și Gomora, doar cu familia sa – soția și cele două fiice, nimeni mai mult.

Când Lot urma să aleagă terenul în care să trăiască, Avram i-a dat dreptul să decidă încotro să meargă, zicând: „Alege ceea ce îți dorești. Te duci la dreapta – eu o iau la stânga. Te duci la stânga – eu merg la dreapta”. Deci, Lot a ales cu ochii carnali. El a văzut țara Sodomei și a Gomorei. Și, potrivit Bibliei, pentru Lot, pământurile date au fost ca o grădină a Domnului. Ca un rai! Așa a apreciat Lot aceste meleaguri. Dar, după un timp, raiul s-a transformat în iad. Astfel de situații se întâmplă și acum.

Mulți dintre prietenii mei au mers fie în America, fie în Europa. În primele scrisori, ei scriau:„Trăim în rai, avem totul”. După un timp, paradisul se transforma însă în iad. În scrisori apare un strigăt: „Ce să fac? Aici totul e în credit. Și dacă nu plătesc la timp, mi se confiscă averea. Chiar și apa din piscină mi-o iau. Chiar și gazonul mi-l iau … Și îmi pot lua chiar și copiii.”

De foarte multe ori, raiul este iad – dacă evaluăm în înțeles lumesc, material, ce este raiul și ce este iadul. Și trebuie să fim cât se poate de precauți în evaluarea lor din perspectiva realității și a mediului  înconjurător. Mai ales în timpul nostru, deoarece ceea ce pare bun și favorabil, poate fi în realitate cu totul altfel. Deseori, după o fațadă strălucitoare e posibil să se ascundă nori negri.

Da, Lot și familia sa nu au învățat „obiceiurile” locuitorilor din Sodoma și Gomora și nu au trăit viața lor. Și s-au salvat după ce au părăsit Sodoma. Dar s-au mântuit? Și au părăsit oare cu adevărat Sodoma?

Sodoma trăia deja în inimile lor. Soția lui Lot a privit înapoi, dorind să se convingă de faptul că orașul moare, iar ea rămâne în viață. Pentru aceasta, Dumnezeu a pedepsit-o. Ea, de asemenea, a murit. Nici Lot nu a putut ocoli soarta Sodomei, după cum își dorea, deoarece climatul Sodomei le-a împins pe fiicele sale să-l îmbete și să comită păcatul incestului.

Astfel, observăm că aflarea familiei lui Lot  în Sodoma nu rămâne fără consecințe. Nupoți fi în mijlocul desfrânaților și să rămâi neatins, nu vei putea trăi  crezând că totul este în ordine. De exemplu, crezi că vei merge spre Vest – în Europa, America, vei câștiga bani acolo, după care vei reveni acasă și o să trăiești fericit.  Nu! Fără pierderi, așa ceva nu se va  întâmpla. Sigur, vor fi pierderi. Și cel mai mult acestea vor lovi în copiii noștri. Și, uneori, foarte dureros. În  familia  prietenilor mei, care a locuit mai mult timp în Statele Unite, au avut de suferit foarte mult copiii! Ei vorbeau limba maternă cu accent! Interesele  vitale ale copiilor s-au schimbat. Revenind în țară, părinții au dus copilașii la duhovnic.  Verdictul preotului a fost:  Copiii au nevoie de curățarea sufletului!

Să ținem minte lecțiile biblice.

Traducere: Preot Iulian Rață

Protoiereu Oleg Steniaev

1 COMENTARIU

Comments are closed.