Sărbătoare DUBLĂ în Cojuşna, Străşeni. Locuitorii marchează hramul satului şi a bisericii (Video)

0
1112

Sărbătoare DUBLĂ în Cojuşna, Străşeni. Locuitorii marchează hramul satului şi a bisericii (Video)

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În mai multe localităţi din ţară, printre care şi satul Cojuşna, din raionul Străşeni, este hramul bisericii. Cu această ocazie, în localitate a fost organizată o competiţie de trântă şi un concert.

În Cojuşna este sărbătoare dublă. Localnicii marchează atât hramul satului, cât şi 200 de ani de la înfiinţarea bisericii. Sfântul Gheorghe este o zi importantă şi pentru familia Sârbu. Capul familiei îşi sărbătoreşte onomastica.
„- În fiecare an venim la biserică de aşa sărbătoare şi ne rugăm de sănătatea copiilor, rudelor şi a nostră. – Vă va ajuta sfântul Georghe? – Cu nădejdea ceea că o să ne ajute o să ne dea sănătate, bucurie, fericire şi rudelor şi nouă. – Cum veţi sărbători? –Cu vecinii, vin rude, vin oameni. Intră, ne felicită, îi punem la masă, îi servim cu un pahar de vin”, a rsăpuns bărbatul.
Dis-de-dimineaţă, zeci de oameni au participat la un serviciu divin. Enoriaşii s-au rugat pentru sănătate şi au adus cu ei produse pentru a le sfinţi:
„Aceasta este cred că hramul satului. Este un lucru sfânt, este bucuria sătenilor. Am venit să mă rog pentru familia mea”.
„Am avut plăcerea să venim să-l slăvim pe sfântul Gheorghe. Să avem bucurie de copii, să fie sănătoși, să vină toți acasă că îi creștem și ne leapădă toți”.
„Am venit să ne spovedim și să petrecem ziua. În continuare așteptăm oaspeți”.
Corul de copii din localitate a interpretat un recital de cântece pascale.
„Am venit pentru o sărbătoare a bisericii ca să prezint un concert. Mi-aș dori să am bucurie”, a spus o fetiţă.
În cadrul sărbători a fost organizată tradiţionala trântă, iar câştigătorul s-a ales cu un miel şi un berbec.
„- A fost destul de interesant. – Ce ai câştigat? – Un miel şi un berbec. – Ce o să faci cu berbecul? – Îl voi mânca”, a declarat un tânăr.
Autorităţile au pregătit în centrul satului şi un concert cu ansambluri folclorice şi intepreţi autohtoni.

Video de la eveniment aici!

 

www.publika.md