Lucrările Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe la Constantinopol

0
965
alt

Lucrările Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe la Constantinopol

Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe de la Constantinopol continuă, lucrările acestei întruniri se desfășoară în biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din Fanar – Constantinopol (Istanbul).

Lucrările Sinaxei au început ieri și au fost precedate de o slujbă de Te Deum. În deschiderea lucrărilor de ieri Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a arătat că această Sinaxă panortodoxă are o importanţă vitală, în contextul schimbărilor neaşteptate din societatea ultimilor ani: „Astăzi trebuie să-i convingem pe oameni că noi avem cuvântul vieţii, mesajul speranţei şi experienţa iubirii. Şi pentru a realiza acest lucru, trebuie să dovedim validitate şi credibilitate. Pentru noi o condiţie fundamentală pentru a convinge lumea este, înainte de toate, unitatea noastră internă“. În acest sens, Sanctitatea Sa a precizat că Biserica Ortodoxă nu are la dispoziţie un alt instrument pentru a rămâne în unitate decât sinodalitatea, acesta fiind motivul pentru care orice amânare suplimentară în convocarea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe afectează grav unitatea eclesială.

Tot în deschiderea evenimentului, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au adresat în plen cuvinte de salut; Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt intitulat „Sinaxa panortodoxă – eveniment spiritual reprezentativ“.

Întâlnirea se va încheia pe 9 martie 2014, în Duminica Ortodoxiei, prin concelebrarea Sfintei Liturghii.

sursa basilica.ro