Cutia care ar putea salva zeci de bebeluşi, nefuncţională. Medicii aşteaptă decizia autorităţilor

0
816

Cutia care ar putea salva zeci de bebeluşi, nefuncţională. Medicii aşteaptă decizia autorităţilor

Cutia care ar putea salva zeci de vieţi este nefuncţională. Primul baby box din ţară a fost deja amenajat la Centrul Mamei şi Copilului, dar nu poate fi utilizat, din cauză că autorităţile nu se grăbesc să ofere spitalului o autorizaţie în acest sens.

De două luni, Centrul Mamei şi Copilului aşteaptă permisiunea de a deschide baby boxul. „Aşteptăm ordinul ministrului Sănătăţii, în baza, posibil, a unei hotărâri a Parlamentului, deşi în toate ţările europene o lege care reglementează aspectul de deschidere sau închidere de activitate a baby box-urilor nu există”, a comunicat directorul instituţiei, Ştefan Gaţcan.

Mamele nu vor trebui decât să deschidă uşiţa şi să lase bebeluşul acolo. După ce va fi închisă uşiţa, se va declanşa alarma în secţia reanimare. Îmediat ce alarma va anunţa prezenţa unui bebeluş, acesta va fi preluat de o asistentă, care îl va duce în secţia reanimare, aflată la doar câţiva paşi distanţă.

Asistenţii medicali cred că baby box-ul ar putea salva multe vieţi. „L-am luat, l-am examinat, l-am monitorizat, i-am măsurat tensiunea, temperatura şi examinarea de mai departe. Copilul nu este lăsat în stradă, ca de obicei, că e un suflet care trebuie îngrijit”, a spus asistentul medical Ecaterina Bogza.

Un proiect de lege care prevede dotarea maternităţilor cu baby box-uri a fost depus la Parlament. Potrivit documentului, Guvernul va trebui să aloce bani pentru amenajarea baby box-urilor. Centrul Mamei şi Copilului a cheltuit din bugetul spitalului aproape 70 de mii de lei pentru prima cutie destinată nou-născuţilor abandonaţi.

Sursa publica.md