Zeci de femei mor anual din cauza anticoncepţionalelor

0
858

Zeci de femei mor anual din cauza anticoncepţionalelor

Agenţia Naţională a Medicamentului recomandă ca medicamentul Diane 35, folosite de zeci de mii de românce ca şi contraceptiv, să nu mai fie prescris de către medicii ginecologi.

Începând cu luna mai, doar medicii dermatologici vor putea recomanda medicamentul, dar numai dacă pacientele suferă de acnee severă, de căderea sau creşterea excesivă a părului.

Decizia ANM vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că va reevalua efectele adverse ale pilulelor, având în vedere că în Franţa vânzarea lor a fost suspendată, după ce utilizarea lor a fost legată de patru decese recente.

În Canada, 11 decese au fost legate de administrarea medicamentului, iar problema îngrijorează acum şi Marea Britanie, după ce mai multe tinere au decedat în 2011. Una dintre ele avea doar 16 ani şi lua Diane 35 de patru săptămâni, pentru acnee, când a murit din cauza unei tromboze nediagnosticate, scrie Daily Mail.

Administrarea pilulelor contraceptive cauzează în fiecare an dezvoltarea a 2.500 de cheaguri de sânge, dintre care 20 sunt cazuri fatale, şi asta doar în Franţa. Un total de 14 până la 20 de decese au fost cauzate de contraceptivele de generaţie 3 şi 4 (lansate în ultimii 20 de ani), iar restul de 6 decese au fost cauzate de contraceptivele de generaţie 1 şi 2, scrie Daily Telegraph.

În timp ce toate anticoncepţionalele au un risc scăzut de a provoca dezvoltarea cheagurilor de sânge, ce pot fi mortale dacă ajung la plămâni sau creier, Diane 35 are cel mai mare potenţial dintre toate contraceptivele orale.

site sursa www.semneletimpului.ro