Preafericitul Patriarh Kiril a oficiat Liturghia în biserica nou sfinţită a Seminarului teologic din Kolomna (Foto cu un Seminar demn de invidiat)

0
1439
Preafericitul Patriarh Kiril a oficiat Liturghia în biserica nou sfinţită a Seminarului teologic din Kolomna (Foto cu un Seminar demn de invidiat)

 

La 12 august 2012, în duminica a 10-a după Cincizecime, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Kiril a vizitat oraşul Kolomna din suburbia Moscovei, unde a avut loc inaugurarea unui nou complex de clădiri al Seminarului teologic din Kolomna, construit pe teritoriul mănăstirii de călugări „Botezul Domnului” din Staro-Golutvino.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a condus cinul sfinţirii mari a bisericii seminarului în cinstea a Trei sfinţi ierarhi, ocrotitorii ştiinţei teologice, precum şi oficierea liturghiei Dumnezeieşti în biserica nou sfinţită.
În timpul liturghiei a fost oficiată hirotonia arhimandritului Constantin (Ostrovskii), rectorul Seminarului teologic din Kolomna, în treapta de episcop de Zaraysk, vicar al Eparhiei de Moscova.
Împreună cu Preafericitul au slujit: mitropolitul de Krutiţî şi Kolomna Iuvenalie, locţiitorului Patriarhului la Eparhia de Moscova; mitropolitul de Saransk şi Mordovia Varsanufie, şeful Departamentului executiv al Patriarhiei Moscovei; arhiepiscopul de Mojaisk Grigorii; arhiepiscopul de Vereia Evghenii, preşedintele Comitetului de învăţământ al Bisericii Ortodoxe Ruse, rectorul Academiei teologice şi al Seminarului teologic de la Moscova; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; protoiereul Mihail Reazanţev, chelarul catedralei „Hristos Mântuitorul” din or. Moscova; protoiereul Alexandr Ganaba, secretarul direcţiei eparhiale regionale; clerul Eparhiei de Moscova.
În timpul serviciului s-au rugat episcopii de Vidna Tihon, de Serpuhov Roman şi de Balaşiha Nicolai. A cântat corul seminarului teologic ortodox de la Kolomna (regent – egumenul Petr (Puzenko)).
În biserică au fost prezenţi: preşedintele Comisiei electrorale centrale a FR V.E. Ciurov, preşedintele Consiliului de directori „Uralsib” N.A. Ţvetkov, reprezentanţii administraţiei or. Kolomna.
După terminarea liturghiei Dumnezeieşti, Preafericitul Patriarh Kiril l-a îndrumat pe episcopul Constantin pentru slujire şi i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiţiei, nou hirotonitul ierarh a binecuvântat pe credincioşi cu binecuvântare arhipăstorească.
Preafericitul Patriarh Kiril l-a salutat pe mitropolitul Iuvenalie.
„Sfinţenia Voastră, Sfinţite Stăpâne şi părinte!
Când aţi îmbrăcat haina arhierească, vi s-a dorit în rugăciune, ca să vi se bucure sufletul întru Domnul. Cred şi văd că sufletul Dumneavoastră s-a bucurat întru Domnul, deoarece astăzi aţi oficiat sfinţirea bisericii în cinstea celor Trei sfinţi ierarhi a seminarului nostru teologic ortodox din Kolomna.
Adineaori aţi vorbit despre cerinţele pe care le înaintaţi viitorilor păstori. De numeroase ori Biserica şi mai ales arhipăstorii aud de la Dumneavoastră chemarea de a pregăti pe viitorii păstori, care pot vorbi în aceeaşi limbă cu păstoriţii lor. Astăzi, aici, sunt create toate condiţiile, pentru ca astfel de slujitori ai bisericii să fie instruiţi.
Însă Dumneavoastră nu doar atrageţi atenţia asupra faptului ca slujitorii bisericii să fie luminători. Duneavoastră consideraţi că şi anumiţi mireni trebuie să efectueze activitatea socială şi de misionarism. În Eparhia de Moscova au fost construite şi restabilite multe biserici, însă vai de noi dacă aceste biserici ar fi fost pustii. Pentru a le umple, e nevoie de păstori-luminători, iar astăzi, Sfinţia Voastră, sunt toate premizele ca să fie anume astfel în Eparhia de Moscova.
Vă mulţumesc că Dumneavoastră prin vizita personală de prim sfânt ierarh aţi sfinţit trudele noastre. În semn de recunoştinţă primiţi această icoană a Maicii Domnului de pe Don, care în mod istoric este legată de epoca eroică a Kolomnei şi a Bisericii Ortodoxe Ruse, şi cerem în ajutor rugăciunile Dumneavoastră de prim sfânt ierarh şi binecuvântarea Dumneavoastră”.
Apoi Preafericitul Patriarh Kiril s-a adresat către cei prezenţi cu o predică. În dar bisericii nou sfinţite Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a transmis icoana sfântului ierarh Nicolae de Mojaisk.
După încheierea serviciului divin, în sala de festivităţi a seminarului de la Kolomna a avut loc adunarea solemnă, consacrată inaugurării noului complex al şcolii teologice.

***
***