Catolicii din Irlanda luptă împotriva legalizării crimei avortului

0
897

Catolicii din Irlanda luptă împotriva legalizării crimei avortului

Primatul Bisericilor Catolice din Irlanda a promis că orice încercare de a legaliza avorturile în Irlanda va întâmpina „împotriviri active”, anunță Православие.by cu trimitere la Catholic World News.

Ținându-și discursul său în Waterford, președintele conferinței episcopilor catolici din Irlanda și primatul întregii Irlandei, arhiepiscopul Sean Brady a declarat că guvernului irlandez nu îi este necesar să schimbe legea despre avorturi

, pentru a se conforma cu decizia Curții Europene de Justiție, primite în anul 2010.

În legătură cu planul Guvernului de a revizui Legislației lor internă cu privire la avort, arhiepiscopul Brady a anunțat despre importanța ca toți catolicii  „să fie pregătiți pentru apărarea egalității în drepturi la viață a mamei și a copilului, să fie pregătiți să opună rezistență oricăror încercări și eforturi de promovare a avorturilor în țara, care este una dintre cele mai sigure locuri din lume pentru mame însărcinate”. Catolicii trebuie să „aibă curaj, pentru ca vocea noastră să fie auzită”, deasemenea a completat arhiepiscopul.

Avortul este interzis în Irlanda. Marea majoritate a irlandezilor sunt împotriva avortului.

În 1992 Curtea Supremă a Irlandei a stabilit că avortul poate fi posibil numai pe motive de sănătate, numai în acele cazuri în care viața femeilor este pusă în pericol.

În 2010 la Curtea Europeană a drepturilor omului sau adresat trei femei din Irlanda. Motivul a fost unul singur: cel de a i se refuza de către medicii irlandezi efectuarea avortului. În unul din aceste cazuri situația a fost chiar puțin dificilă. Femeia a trecut un curs de tratare a cancerului. Acest tratament a fost efectuat cu succes și femeia era în stadiul de recuperare. De aceea în pofida acestor lucruri continuarea sarcinii putea să ducă la urmări grave.

Curtea Europeană a drepturilor omului a dat apărare încălcării dreptului acestei femei. Iar în celelalte două cazuri cererile au fost refuzate.

traducere        
mag. Vitalii Mereuțanu