ONU alarmată de înmulțirea „cutiilor de copii”

0
1113

ONU alarmată de înmulțirea „cutiilor de copii”

Organizația Națiunilor Unite și-a făcut publică îngrijorarea cu privire la un fenomen care capătă amploare în Europa. Practica abandonării pruncilor în cutii special amenajate „contravine dreptului copilului de a fi cunoscut și îngrijit de părinții săi,” spun reprezentanții ONU.

Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului este alarmat de incidența acestei practici. În general, aceste cutii sunt amplasate în afara unui spital. Mama care nu își dorește copilul îl poate lăsa, în secret, într-o cutie, și poate folosi apoi o sonerie sau o alarmă pentru a semnala prezența pruncului. Un asistent vine apoi și ridică pruncul abandonat.

Comitetul format din 18 experți internaționali în dreptul copilului spun că deși practica fusese complet abandonată în urmă cu un secol, aproape 200 de astfel de cutii au fost instalate, în ultimii 10 ani, în țări precum Germania, Austria, Elveția, Polonia, Republica Cehă și Letonia. Începând cu anul 2000, nu mai puțin de 400 de copii au fost lăsați în cutii.

Cei mai fervenți apărători ai acestei practici sunt, potrivit The Guardian, militanții pro-viață, politicienii de dreapta și unele grupuri religioase. Aceștia argumentează că obiceiul ar „proteja dreptul la viață al copiilor”. Oficialii ONU spun în schimb că practica violează puncte cheie ale Convenției Drepturilor Copiilor (UNCRC). Aceasta prevede că cei mici au dreptul să își cunoască părinții și că statul are datoria „să respecte dreptul copilului de a menține relații personale cu părinții săi”.

www.semneletimpului.ro