În Ucraina a fost serbată cea de a 20-a aniversare de la venirea la Kiev a Mitropolitului Vladimir

0
763

În Ucraina a fost serbată cea de a 20-a aniversare de la venirea la Kiev a Mitropolitului Vladimir

Astăzi, 20 iunie, s-au împlinit 20 de ani de la ziua sosirii Fericirii sale, Mitropolitului Vladimir. În această zi, în piața Soborului Lavrei Peșterilor din Kiev, Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, fericitul Mitropolit al Kievului și a întregii Ucraine Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie,

anunță serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Împreună slujitori cu mitropolitul au fost: vicarii mitropoliei de Kiev – arhiepiscopi:

Antonii de Borispol, Nicolae de Belogorsk, Serafim de Jagotinsk, Alecsandru de Perejaslaw-Chmelnizki și Vișnecsk, Alecsandru de Gorodnițk; episcopii: Ilarii, Panteleimon, Feodosii, Iona, Antonii și întreaga duhovnicie a episcopiei de Kiev. La felicitărilor adresate mitropilitului la aniversarea celor 20 de ani de la urcarea pe catedra Kievului au venit să se alăture și mitropolitul Antonii de Hmelnițk și Starokonstantinovsk, arhiepiscopii: Mitrofan de Beloțercovsk și Bogoslavului, Amvrosii de Cernigovsk și Novhorod-Siverskii, Feodor de Mucacev și Ujgorod, episcopul Antonii de Alexandria și Svetlovodsk, Vladimir de Dneprodzerjinsk și Țariciansk, Filaret de Dragobânsk.

Amintim că în 20 iunie 1992, în ziua odovaniei sărbătorii Cincizecimii, Mitropolitul Vladimir a sosit la Kiev, unde el a fost întâmpinat de mii de slujitori bisericești și mireni. Prima sa predică a fost începută cu următoarele cuvinte: „Eu nu am venit în concediu și nu de după graniță, eu am venit pe pământul meu natal pentru a sluji oamenilor și Ucrainei independente”.

Însă astăzi la încheirea Sfintei Liturghii Fericitul Păstor s-a adresat celor de față, slujitori și mireni: „Toți(Toate) în această viață a noastră repede se trec(e), dar numai unul singur Dumnezeu nu se trece, Cel care – din spusele Apostolului Pavel –  ieri, azi și deapururi Același este. Astăzi eu aș vrea să reamintesc pe toți cei, care în diferite perioade de timp s-au nevoit aici, cine a suferit și a fost prigonit, cine a așteptat mila și binecuvântarea lui Dumnezeu. Ca Împărăția lui Dumnezeu să-i bucure cu prezența sa pe cei care au muncit aici înainte, ca Dumnezeu să-i ierte pe toți cei, care încă sunt în viață, dar mai devreme sau mai târziu se vor apropia de sfârșitul lor. Eu vreau să vă mulțumesc pentru că ați rămas în credință dreptmăritoare(ortodoxă), voi v-ați întărit unii pe alții prin rugăciune și post. Eu vreau să urez celor care vor rămâine mai departe aici să se nevoiească, ca Dumnezeu să-i întărească în credință, sănătate, viață îndelungată, și ca întotdeauna aici să poposească pacea, liniște și toate binecuvântările. Să devină și mai puternică Lavra Peșterilor și pe noi să ne apere, vindecându-ne neputințele. Vă aduc mulțumiri sincere pentru că 20 de ani ne-am rugat împreună și ne vom ruga, dacă va îngădui Domnul. Eu mulțumesc Sfintei Lavre, fraților din ea, episcopilor, sfinților slujitori și oamenilor credincioși, care mereu ne-au întărit și ne vor întări. Eu cer peste voi toți binecuvântarea Domnului. Rămâneți mereu în credință, rămâneți și nu vă temeți de nimic, pentru că această credință este sfințenia, credința este cetatea noastră, credința este puterea noastră. Binevucântarea Domnului peste voi cu a sa binecuvântare și cu a Sa iubire de oameni totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor Amin. Hristos a Înviat”!

Felicitările patriarhale la adresa mitropolitului Kievului și a întregii Ucraine Vladimir la aniversarea celor 50 de ani de la slujire(în rusă).

http://www.pravoslavie.ru           

traducere                         
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie