Bruxellul va găzdui seminarul cu privire la contribuţia Bisericii Ortodoxe în politica social-europeană

0
641

Bruxellul va găzdui seminarul cu privire la contribuţia Bisericii Ortodoxe în politica social-europeană

La 20 iunie 2012 în sediul central al Comisiei Europene a avut loc o reuniune a Comitetului reprezentaților Bisericii Ortodoxe din incinta Uniunii Europene cu șeful adjunct al biroului consilierilor politici Margaritis Schinas împreună cu consilierul responsabil pe dialogurile religioase Katharina von Schnurbein.

La întrunire au participat: reprezentantul Patriarhiei de Moscova protoiereul

Antonii Iliin, reprezentant din partea Bisericii Ortodoxe de Cipru, episcopul de Neapole Porfirii, și reprezentanți ai altor instituții ortodoxe.

S-au discutat întrebări organizatorice cu privire la pregătirile seminarului plănuit pentru octombrie 2012: „Promovarea solidarității în contextul crizei economice actuale: contribuția Bisericii Ortodoxe în politica socială a Europei”, anunță serviciul de presă al reprezentativei Patriarhiei de Moscovei.

Programul seminarului, aprobat la reuniunea, va include panoul discuţiilor privind următoarele probleme: impactul crizei economice asupra structurii sociale a societăţii europene; solidaritatea între generaţii (acestui subiect va fi dedicată o întâlnire a liderilor religioși europeni sub conducerea Uniunii Europene din anului ce a trecut); concepția Bisericii Ortodoxe pentru perspectiva coeziunilor sociale, luând în considerare provocările timpului.

Se estimează că, pe lângă vorbitori şi participanţi ai Bisericilor Ortodoxe locale din incinta Uniunii Europene, la seminar vor participat și membri ai Comisiei Europene, reprezentanţii comunităţii de experți academici şi şefii misiunilor diplomatice din ţări ortodoxe aflați la Bruxell.

Aşa cum a fost subliniat în timpul întâlnirii de protoiereul Antoniu Iliin, acest seminar se datorează necesităţii de a crea (ca un adaos la întâlnirile anuale care au loc între liderii religioași europeni şi conducerea Uniunii Europene) o platformă de experţi care va fi într-o permanentă funcționare pentru dialogul cu instituţiile europene în toate chestiunile de pe ordinea de zi, care provocă interes Bisericilor Ortodoxe.

Seminarul dat are o semnificație istorică: acesta va fi primul eveniment tematic organizat cu împreuna conlucrare a Comisiei Europene și a Comitetului reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din Uniunea Europeană și în perspectiva, după părerea ambelor părți, va deveni un forum consultativ și permanent.

***

Comitetul Reprezentanților Bisericii Ortodoxe din interiorul Uniunii Europene a fost înființat în anul 2010 la inițiativa Bisericii Ortodoxe Ruse și include capuri reprezentative al Bisericilor Ortodoxe, care au reprezentanți permanenți în interiorul Uniunii Europene: Patriarhia de Moscova și Constantinopol; a Bisericilor Ortodoxe de Elada, Cipru și România.

http://www.mospat.ru         

traducere                     
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie