Acțiune: Stop eugeniei!

0
1106
Acțiune: Stop eugeniei!
Asociații și familii de oameni cu Sindrom Down din toată Europa se mobilizează în întâmpinarea unui caz de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care poate avea consecințe deosebit de grave pentru cei afectați de maladii genetice. Reclamanții în cazul Kruzmane contra Letonia, aflat încă în instrumentare la CEDO, solicită Curții să emită o hotărâre privind existența unui „drept fundamental” la screening-ul prenatal și eliminarea copiilor cu dizabilități înainte de naștere.

O decizie favorabilă reclamanților nu doar că ar duce la agravarea violentă a stigmatizării dizabililor, dar ar generaliza și stabili ca „drept” procesul selecției și eliminării celor „neconformi”. Deciziile CEDO au caracter de obligativitate pentru toate statele aderente la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (47 la număr).

La inițiativa Fundației Jerome Lejeune din Franța, mai multe asociații din Irlanda, Spania, Letonia, Polonia, Germania, Ucraina, Franța, România și alte țări atrag atenția judecătorilor CEDO asupra datoriei de a respecta viața și demnitatea umane.

Într-o declarație comună intitulată “Eugenismul nu este un drept al omului” difuzat online la adresa www.stopeugenicsnow.org, cetățenii Europei sunt invitați să se adreseze Curții, cerând protecția persoanei cu dizabilități.

www.culturavietii.ro