INCREDIBIL. O fetiţă de opt ani va începe tratamentul hormonal pentru schimbarea sexului

0
1231
INCREDIBIL. O fetiţă de opt ani va începe tratamentul hormonal pentru schimbarea sexului
O fetiţă de opt ani se află deja pe lista de aşteptare pentru un tratament hormonal pentru schimbarea sexului. Un număr mic dar în creştere de adolescenţi, şi chiar de copii în faza de preadolescenţă, care cred despre ei că s-au născut cu un alt sex decât cel conştientizat la nivel psihologic, primesc sprijinul părinţilor care îi duc la doctor pentru tratamente de schimbare de sex.

Această problemă ridică nişte întrebări de ordin etic, iar o serie de medici au avertizat împotriva tratării unor organisme în formare cu medicamente hormonale care blochează etapa naturală de dezvoltare a organismului în timpul pubertăţii, scrie Agerpres.

Are numai 8 ani, dar urmează un tratament hormonal pentru schimbare de sex

Unul dintre cazurile semnalate este cel al unui micuţ de 8 ani din Los Angeles, aflat pe lista de aşteptare pentru un astfel de tratament. Născut fetiţă, copilul şi-a anunţat pentru prima oară părinţii pe când avea doar 18 luni că este băieţel, iar până în prezent nu a abandonat această convingere. La început părinţii săi au fost şocaţi, însă în prezent se referă la copilul lor ca la un băiat şi aşteaptă primele semne ale pubertăţii pentru a începe tratamentul hormonal. El urmează o şcoală unde este înscris cu un nume de băiat şi a respins mereu sugestiile de a purta rochiţe sau alte haine pentru fetiţe.

„Pediatrii ştiu că astfel de copii există şi că au nevoie de tratament”, explică Dr. Norman Spack, autorul unuia dintre cele trei studii publicate luni în revista Pediatrics. Spack este directorul Spitalului pentru Copii din Boston.

„Dacă deschizi uşile, aceşti copii vor începe să apară. Ei există şi cazurile lor se regăsesc menţionate în practica medicală”, a mai precizat el într-un interviu. Schimbarea în joacă a rolurilor de gen este comună printre copii, însă în acest caz este vorba de nişte copii care chiar au probleme pentru că simt că s-au născut cu un alt trup decât cel ce corespunde identităţii lor psihologice şi comportamentale.

Tulburări ale identităţii sexuale

Unele astfel de cazuri sunt etichetate drept „tulburări ale identităţii sexuale” – un diagnostic ce ţine de domeniul psihiatriei. Însă Norman Spack se numără printre medicii care susţin că un astfel de diagnostic este eronat. O serie de studii de pionierat în domeniu le certifică poziţia, identificând caracteristici ale creierului acestor copii ce sunt corespunzătoare sexului opus.

Conform estimărilor pediatrilor, aproximativ 1 din 10.000 de copii prezintă aceste simptome.

În schimb, acordarea de tratamente pentru schimbarea de sex în cazul adolescenţilor de până în 18 ani ridică o serie de probleme de ordin etic, iar psihologii trebuie să-i investigheze şi pe părinţi şi motivele prin care aceştia îşi justifică alegerea, conform lui Margaret Moon, medic membru al Comisiei de Bioetică din cadrul Academiei americane pentru Pediatrie.

Părinţii nu suportă ideea că ar avea un copil homosexual

Unii dintre copii pot fi diagnosticaţi astfel atunci când nu acceptă rapoartele şi relaţiile de gen în felul în care cei din jurul lor se aşteaptă să o facă. Alţi copii pot fi homosexuali iar părinţii lor preferă să-i supună unor astfel de tratamente de schimbare de sex decât să aibă un copil gay, conform lui Margaret Moon. „Este foarte periculos să aplici un tratament ireversibil mult prea devreme”, mai avertizează ea.

Copiii recurg la automutilare

De cealaltă parte, medicii care susţin acest tip de tratamente pentru copii afirmă că neaplicarea lor ar avea efecte negative mai mari decât punerea lor în practică. Sunt cazuri în care astfel de copii recurg la automutilare în încercarea de a-şi modifica anatomia. De asemenea, de multe ori ei ajung victime ale abuzurilor fizice şi verbale din partea celorlalţi copii din comunităţile în care cresc, sunt expuşi de mici la stres, depresii şi pot ajunge chiar la tentative de sinucidere. Toate aceste probleme, suţine Dr. Spack, dispar la copiii care primesc tratamentul ce le permite să trăiască ca şi când ar avea sexul opus.

Conform unor date oficiale, 97 de copii din SUA, fete şi băieţi au primit tratamente de schimbare de sex în perioada 1998 – 2010; dintre care cel mai mic avea doar 4 ani.

www.realitatea.net