Grecia: Lupta contra sărăciei din părinte în fiu

0
792
Grecia: Lupta contra sărăciei din părinte în fiu
Teoharis Massaras şi tatăl său au în comun mult mai mult decât figura. Ei s-au dedicat în misiunea de a atenua efectele pauperizării masive care a lovit oraşul Patras, care are 250 000 de locuitori. Teoharis în slujba statului, părintele Ermolae în slujba Bisericii. Se vede după nasul proeminent că sunt de acelaşi sânge… Pentru a nu te mai îndoi, ochii, dulci şi un pic trişti, surâsul…

Teoharis Massaras şi tatăl său au în comun mult mai mult decât figura. Ei s-au dedicat în misiunea de a atenua efectele pauperizării masive care a lovit oraşul Patras, care are 250 000 de locuitori. Teoharis în slujba statului, părintele Ermolae în slujba Bisericii.

Teoharis, 45 ani, primeşte în micul său birou din centrul oraşului mii de oameni. Un du-te-vino neîncetat. El este adjunctul primarului din Patras pentru politici sociale şi nu are de ce să se plângă: bugetul pentru activităţi sociale s-a dublat în doi ani. Însă a ajuns la o concluzie zdrobitoare: serviciile sale sunt depăşite de amploarea crizei.

Şomajul este evaluat la 30% din populaţia activă (fără copii, bolnavi şi bătrâni), iar scăderea salariilor cu 20-30% în cifrele oficiale a precarizat întreaga societate. Acum un an, primarul dădea o masă pentru 400 de familii sărace. Acum sunt 1000 şi au nevoie şi de medicamente, ceea ce nu este posibil din fondurile actuale.

„Profilul beneficiarilor acestor ajutoare s-a schimbat brusc” spune acest om care a fost bancher, agent de asigurări şi profesor de religie înainte de a deveni politician independent. „Am văzut că vin la noi pentru ajutor şomerii, desigur, dar şi comercianţi, pensionari, taţi de familie care nu pot să mai dea de mâncare la copii. Acestora primăria le dă o masă caldă, o pâine şi un fruct pe zi şi pe membru de familie”. Numărul celor fără adăpost a crescut fără precedent şi primăria nu îi poate ajuta.

La Biserica Sfânta Sofia, la câteva străzi mai încolo, distribuţia alimentelor se face o dată pe săptămână, sâmbăta. Beneficiarii nu trebuie să-şi justifice situaţia lor şi pleacă având în mâini sacoşe pline ochi. Sunt din ce în ce mai mulţi în fiecare zi. Primesc: paste, zahăr, carne, lapte, cafea, făină, legume şi ulei. „Susţinem 200 de familii din cartier, dar şi oameni care vin de departe” explică Părintele Ermolae. În tot oraşul, 1500 de familii sunt ajutate de Biserica Ortodoxă.

Părintele Ermolae are 71 de ani şi lucrează pentru săraci de multă vreme. A înconjurat lumea cu convoaie de ajutoare: Serbia, Bosnia, Albania, Bulgaria, Georgia, Filipine. „şi nu numai pentru ajutorarea creştinilor” spune zâmbind, arătându-ne zecile de fotografii în care barba îi devine din ce în ce mai albă.

Tată şi fiu, au hotărât să ajute cumva pe cei săraci. Tatăl preot primeşte un medic trimis de primărie pentru consultarea celor care nu-şi pot permite un medic.

www.doxologia.ro