Gardian al execuţiilor, acum activistă anti-execuţie

0
807
Gardian al execuţiilor, acum activistă anti-execuţie
Femeia care a supravegheat patru execuţii prin injecţie letală luptă acum ca aceste orori să nu mai aibă loc niciodată. Jeanne Woodford a lucrat ca gardian la Penitenciarul de Stat „San Quentin” din California din 1999 până în 2004.  Acum este purtătorul de cuvânt al agenţiei „SAFE” California, o iniţiativă creştină care doreşte să înlocuiască pedeapsa cu moartea cu închisoarea pe viaţă fără drept de reducere, plata compensaţiilor pentru victime şi alocarea a 100 de milioane de dolari pentru trei ani pentru rezolvarea crimelor.

Pedeapsa capitală „nu este efectivă, este costisitoare şi nu este eficientă” a spus Woodford. Evidenţele arată că pedeapsa cu moartea este mai costisitoare decât închisoarea pe viaţă, fură resursele pentru rezolvarea altor crime şi răneşte familiile victimelor, care aşteaptă uneori la nesfârşit ca execuţiile să aibă loc, a explicat ea.

Cred că există în pedeapsa cu moartea ceva detestabil pentru toată lumea, fie că e conservator ori liberal” a spus activista pro-viaţă. Woodford îşi aminteşte că la prima execuţie la care a fost supraveghetoare, a simţit groaza şi oroarea anti-umană a acestui gest, chiar şi faţă de un criminal. La a doua execuţie, şi-a jurat că nu va mai asista niciodată la un asemenea act barbar. Deşi îşi spunea că nu a judecat ea pe nimeni, totuşi vinovăţia şi durerea pentru o crimă, în definitiv, rămâneau.

„A ucide o fiinţă umană intenţionat, planificat, cheltuirea de bani pentru un asemenea act, toate acestea sunt barbare” a spus Woodford.

Ea a demisionat din Penitenciar când Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a numit-o director pentru Departamentul Californian pentru Corecţie şi Reabilitare în 2004. Frustrată – spune ea – de barierele în implementarea reformelor, a părăsit postul după doi ani. A lucrat apoi ca Ofiţer de probaţie în San Francisco, până în 2008, când s-a retras din orice slujbă care privea deţinuţii.

Ea a devenit Director Executiv al agenţiei “Death Penalty Focus”, aparţinând de Iniţiativa Naţională SAFE, în aprilie 2011, care activează pentru abolirea pedepsei cu moartea pe tot teritoriul Statelor Unite.

www.doxologia.ro