Atacuri împotriva ortodocşilor sirieni

0
719
Atacuri împotriva ortodocşilor sirieni
Valurile de violenţă extremiste din Siria nu-i ocolesc nici pe creştinii ortodocşi. Teroriştii islamişti au tras două rachete către Mănăstirea ortodoxă Saydnaya, care era plină de credincioşi şi pelerini, iar un preot ortodox a fost ucis în timp ce-i îngrijea pe cei răniţi, în urma unui schimb de focuri.Mănăstirea ortodoxă Saydnaya din Siria a fost zilele trecute ţinta unor atacuri extremiste.

Teroriştii islamişti au atacat lăcaşul de cult duminică, când în interiorul acestuia erau foarte mulţi credincioşi şi pelerini. Din cele două rachete trase asupra mănăstirii, numai una a lovit zidurile ei, fără a exploda însă, informează orthodoxie.com.

Din păcate, acest atac împotriva creştinilor ortodocşi nu este unul izolat. Pe 25 ianuarie, la Hama, în urma unui schimb de focuri, a fost omorât un preot ortodox în timp ce îngrijea de nişte localnici răniţi. În momentul acela, două gloanţe au străpuns pieptul şi braţul stâng al ieromonahului Vasile Nassar. Chiar dacă un alt preot l-a scos din rafala de gloanţe într-o clădire din apropiere, din cauza hemoragiei, în 30 de minute a trecut la Domnul. La înmormântarea părintelui au participat numeroşi credincioşi.

În comunicatul de presă emis marţi, 31 ianuarie, de Patriarhia Antiohiei se arată regretul Bisericii Ortodoxe din Antiohia faţă de cele întâmplate în Siria, de moartea oamenilor nevinovaţi şi de creşterea vărsărilor de sânge: „Fiecare picătură de sânge ce atinge pământul acestei ţări aduce tristeţe şi durere. Facem aici referire la moartea unuia dintre preoţii bisericii noastre din Hama care a murit precum un martir pe altarul de jertfă şi de slujire, după exemplul Mântuitorului, care spune: „Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oile sale””.

Cea mai impunătoare mănăstire siriană

În oraşul sirian Saydnaya se găsesc circa 40 de biserici, capele şi mănăstiri, dar cea închinată Fecioarei Maria, mănăstirea ortodoxă din Saydnaya, este cea mai impunătoare mănăstire siriană. Faima ei se datorează şi icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, ce se găseşte aici, atribuită Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

Conform tradiţiei, mănăstirea a fost construită de împăratul Iustinian I, care a avut o viziune pe când se afla la vânătoare în regiunea Qalamoun. Ajungând pe stânca pe care se află mănăstirea, Sfânta Fecioară Maria i s-a arătat sub forma unei gazele pe care el dorea să o vâneze, care-l mustră că dorea să ucidă acea fiinţă a lui Dumnezeu şi îi porunceşte ca, în schimb, să construiască acolo un lăcaş de închinare în numele ei. Imediat, împăratul a început lucrările de construire a aşezământului monahal, iar la finalul acestora sora împăratului, Teodora, a devenit prima stareţă a acestei mănăstiri.

ziarullumina.ro