Chivotul Legii Vechi, aflat în Etiopia, trebuie mutat în altă biserică

0
2070

Chivotul Legii Vechi, aflat în Etiopia, trebuie mutat în altă biserică

Chivotul Legii celei Vechi se păstrează în Etiopia, într-o biserică din Aksum, numită Capela Chivotului lângă Biserica Sfânta Maria din Sion. Chivotul Legii este una dintre cele mai sfinte relicve ale umanităţii, deoarece a păstrat Tablele Legii date de Dumnezeu lui Moise, un vas de aur cu mană şi toiagul lui Aaron care a odrăslit.

Pentru creştini, valoarea acestei relicve este imensă datorită sensului profetic al acestor lucruri sfinte, care anunţă plinătatea harului venit prin Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

 

Conform Vechiului Testament, Chivotul Legii Vechi a fost ţinut în Templul lui Solomon, în cea mai sfântă încăpere a sa, numită Sfânta Sfintelor, până la invazia babiloniană din secolul al 6-lea B.C.

Capela Chivotului din Etiopia, acolo unde se păstrează acesta, are acum mari probleme cu hidroizolţia. Chivotul Legii este ţinut în mare taină şi doar un călugăr poate intra în capelă, având misiunea de a se îngriji de Chivot pentru toată viaţa sa. După ce acest călugăr moare, prin tragere la sorţi un alt călugăr va primi această misiune. Aşa că un singur om de pe pământ poate intra în încăperea Chivotului. Călugărul care păzeşte capela nu poate pleca niciodată din curtea acesteia.

Mulţi aventurieri, colecţionari şi arheologi au încercat să găsească şi să fotografieze Chivotul, fără a reuşi. Chiar regizorul Steven Spielberg a turnat un film numit „Indiana Jones şi păzitorii Chivotului pierdut” (1981), în care există doar ficţiune şi presupuneri.

În Sfânta Scriptură se vorbeşte clar despre acest obiect sfânt, făcut din lemn de salcâm, placat cu aur şi având deasupra sa doi heruvimi de aur.

Capela însă care adăposteşte Chivotul trebuie să fie restaurată pentru a împiedica apa de ploaie să intre în ea. Acest lucru înseamnă şi că Arca trebuie mutată de acolo, dând ocazie pelerinilor să o vadă.

www.doxologia.ro