Primul monument din Rusia, închinat copiilor familiei ţariste Romanov, lângă Ekaterinburg

0
1375

Primul monument din Rusia, închinat copiilor familiei ţariste Romanov, lângă Ekaterinburg

Un monument de excepţie, dedicat Copiilor Sfinţi Romanovi a fost dezvelit, în data de 16 noiembrie 2011, la Mânăstirea Ganina Yama de lângă Ekaterinburg, închinată familiei ţariste Romanov, în apropierea Crucii ridicate pe locul de mucenicie al acestora. Acesta este primul monument din Rusia, în care apar copiii familiei Romanov, după ce, în cadrul aceleiaşi Mânăstiri, a fost realizat un monument ce îi înfăţişează pe ţarul Nicolae al II-lea şi ţarina Alexandra.

Sfinţii Olga (1895-1918), Tatiana (1897-1918), Maria (1899-1918), Anastasia (1901-1918), şi Prinţul Alexei (1904-1918), sunt reprezentaţi purtând cruci în mâini şi coborând din Cer. Compoziţia aparţine lui Igor Akimov – profesor în cadrul Academiei de arhitectura Ural – după o idee a Arhiepiscopului Vikenti de Ekaterinburg.

Familia ţarisă Romanov a fost ucisă în noaptea de 17 iulie 1917, de către un pluton de execuţie bolşevic, comandat de Iacov Iurovski, membrii acesteia fiind aruncaţi de vii, în puţurile minei Ninaia Selimskaia. Ucigaşii au aruncat peste aceştia grenade, care însă nu au explodat, apoi au încercat să-i ucidă cu crengi cărora le-au dat foc. De sub flăcări, se înălţa spre cer Imnul Heruvimilor al Liturghiei Ortodoxe, pe care martirii îl intonau în faţa morţii. Au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă, având ca dată de pomenire, 4 iulie.

stiri.lacasuriortodoxe.ro