Patriarhul Kirill al Rusiei va vizita Siria cu o misiune de pace

0
814
Patriarhul Kirill al Rusiei va vizita Siria cu o misiune de pace

Patriarhul Kirill al Moscovei şi a toată Rusia va vizita Siria în acest sfârşit de săptămână pentru a chema la pace poporul sirian. El se va întâlni cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse. Vizita va avea loc în contextul protestelor extensive împotriva Preşedintelui Bashar al Assad, care zguduie Siria de 8 luni.

„Patriarhul Kirill vine în Orientul Mijlociu cu o misiune de pace” a spus Preotul Nikolai Balashov, preşedinte adjunct al Departamentului Patriarhal pentru Relaţiile Externe al Bisericii.

Vizita ierarhului rus în Siria şi apoi în Liban în zilele de 12-15 noiembrie va fi cea de treia vizită irenică a acestuia. Există tradiţia acestor „vizite irenice” (de pace) pe care un patriarh recent ales trebuie să le facă, pentru a se întâlni cu ierarhii „Bisericilor surori” din lume. Patriarhul Kirill a fost întronizat pe 1 februarie 2009.

„Sperăm că liderii religioşi vor contribui la consimţământul civic şi vor ajuta la oprirea vărsărilor de sânge şi a conflictelor tribale în Orientul Mijlociu” a spus Balashov.

Biserica Ortodoxă din Siria majoritar musulmană cuprinde aproximativ 10% din populaţia ţării şi este sub jurisdicţia Patriarhiei de Antiohia, una dintre cele 15 Biserici Autocefale din lume.

În Damasc, ierarhul rus se vă întâlni şi cu Muftiul Şef al Siriei, Şeicul Ahmed Badreddin Hassun.

Estimările Naţiunilor Unite arată că turlburările şi conflictele dintre suporterii lui Assad şi opoziţia din Siria au lăsat în urmă peste 3500 de morţi.

Preşedintele Assad a spus joi, 10 noiembrie, că este gata să demisioneze după ce va supraveghea reformele în ţară şi va instaura un sistem multipartit pentru pregătirea unor alegeri libere.

www.doxologia.ro