Numele “Iisus Hristos” interzis din mesajele de telefonie din Pakistan

0
744
Numele “Iisus Hristos” interzis din mesajele de telefonie din Pakistan
“Autoritatea de Telecomunicaţii” din Pakistan a şocat întreaga lume prin adoptarea unei decizii prin care cere tuturor companiilor de telefonie mobilă din ţară să blocheze mesajele (SMS) care conţin textul “Iisus Hristos”.Conform scrisorii, pakistanezii au dreptul la libertatea de expresie şi la libertatea presei, dar aceste libertăţi sunt “obiectul oricăror restircţii impuse de lege în interesul gloriei Islamului”.

Scrisoarea are două liste conţinând cuvintele interzise pe telefoane. Organizaţia umanitară “Bytes for all” (“Părţi pentru toţi”) care susţine respectarea drepturilor omului în Pakistan a condamnat decizia.

Aceasta vorbeşte despre “mesaje care rănesc, frauduloase, ilegale sau nesolicitate” care trebuie blocate de către companiile de telefonie. Este vorba despre 1600 de cuvinte sau expresii în engleză sau Urdo, pe care guvernul le consideră de nepermis.

Cele mai multe cuvinte sunt vulgare sau obscene, dar există şi cuvinte ireproşabile ca “depozit”, “K-mart” şi cuvinte din spiritualitatea creştină. Prin acestea “Autoritatea de Comunicaţii” declară că vrea să păzească “moralitatea” pakistanezilor.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla în altă ţară cu cuvintele islamice (Coran, Mahomed etc.) consecinţele ar fi dezastruoase şi incontrolabile, spune asociaţia mai sus menţionată.

www.doxologia.ro