Biserica Anglicană refuză să oficieze căsătorii gay

0
884
Biserica Anglicană refuză să oficieze căsătorii gay

La scurt timp după ce guvernul englez a emis o confirmare oficială a posibilității ca locașurile de cult să oficieze slujbe de căsătorie pentru partenerii de același sex, Biserica Anglicană a trimis o circulară în care avertizează preoții să nu găzduiască astfel de ceremonii. Cuplurile gay vor putea, începând cu 5 decembrie, să se cunune religios în cadrul bisericilor de pe teritoriul Marii Britanii, potrivit documentului guvernamental citat de ziarul britanic The Guardian. Același act prevede însă că grupurile religioase au posibilitatea de a refuza să oficieze astfel de ceremonii în lăcașurile lor de cult.
„Guvernul își ia angajamentul de a înlătura bariera care împiedică parteneriatele civice să fie înregistrate în cadru religios, pe proprietatea grupurilor de credință care permit acest tip de ceremonie,” se arată într-o declarație scrisă a ministerului egalității de șanse.
Până recent, legea interzicea oficierea de ceremonii de parteneriat civil între persoane de același sex, și nu recunoștea decât validitatea juridică a uniunii între parteneri de sex opus.
Conducerea Bisericii Anglicane a avertizat clerul său să nu oficieze cununii pentru cuplurile homosexuale nici după ce legea va intra în vigoare. „Vom studia de urgență propunerile legislative pentru a verifica dacă legea oferă într-adevăr grupurilor religioase posibilitatea de a opta dacă să oficieze sau nu cununiile,” a declarat un purtător de cuvânt al Bisericii.
Potrivit declarației emise de Camera Episcopilor în iulie 2005, Biserica Anglicană nu își oferă binecuvântarea pentru parteneriatele civile homosexuale și, așa cum spune purtătorul de cuvânt, nici nu are intenția de a schimba acest regulament.
O poziție similară a adoptat și Conferința Episcopilor Catolici din Anglia și Wales. Reprezentanții Conferinței au spus că noile reglementări sunt nenecesare fiindcă niciuna din bisericile catolice nu va fi folosită pentru astfel de ceremonii.
Reprezentanții Bisericii Catolice salută faptul că guvernul a declarat explicit că nimic din textul legii nu obligă bisericile să oficieze slujbe de cununie pentru cuplurile homosexuale, prevenind astfel discriminarea acelor instituții religioase care nu doresc să participe la astfel de ceremonii.
Guvernul englez a adoptat o politică promovare a drepturilor homosexualilor, care se extinde și la nivel internațional. Recent, premierul David Cameron a amenințat că Anglia își va retrage ajutorul financiar dat ţărilor care interzic homosexualitatea, dacă acestea nu îşi vor reforma punctul de vedere.