Distrugerea tezaurului religios ortodox din Kosovo continuă

0
660

Distrugerea tezaurului religios ortodox din Kosovo continuă

Lumea întreagă în general și Patriarhia Moscovei în special sunt preocupate de continua distrugere a Bisericilor ortodoxe în Kosovo. Declarația Departamentului Sinodal pentru Relațiile externe ale Bisericii Ruse, publicată pe site-ul acestuia, arată o nouă distrugere a unui locaș de cult, Biserica Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul din satul Samodraza,

furtul acoperișului unuei străvechi biserici a Maicii Domnului din Ljevska – Prizren, continuarea ilegală a construcției uni drum pe lângă Mănăstirea Lociste, printr-un cimitir sârb care datează de secole.

Departamentul pentru Relații Externe al Patriarhie Ruse crede că toate aceste incidente și altele de acest fel discreditează abilitatea poliției din Kosovo de a controla efectiv tezaurul cultural sârb în teritoriu.

Kosovo, care și-a proclamat unilateral independența în 17 februarie 2008, este un teritoriul locuit în majoritate de albanezi, dar este inima culturală și istorică a Serbiei, având sute de biserici și mănăstiri care definesc identitatea religioasă și națională a Serbiei. Aceste monumente inestimabile pentru tezaurul umanității sunt distruse în mod sistematic sau lăsate pradă distrugerii de către autoritățile autoproclamate din Pristina.

www.doxologia.ro