Credincioşii de toate vârstele sunt învăţaţi despre necesitatea unei vieţuiri frumoase : Cateheze la mănăstirile Antim şi Darvari

0
895

Credincioşii de toate vârstele sunt învăţaţi despre necesitatea unei vieţuiri frumoase : Cateheze la mănăstirile Antim şi Darvari

La mănăstirile bucureştene Antim şi Darvari se desfăşoară săptămânal cateheze despre învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe. La întâlnirile catehetice participă credincioşi de toate vârstele. Prin intermediul catehezelor, participanţii au posibilitatea de a-şi reaminti învăţăturile Bisericii Ortodoxe.

La Mănăstirea Antim, de exemplu, în fiecare zi de joi, după săvârşirea Vecerniei, în jurul orei 18:45, se desfăşoară o întâlnire catehetică. Tema catehezei săptămânale este afişată încă de la începutul săptămânii la avizierul Mănăstirii Antim şi ea este hotărâtă în funcţie de învăţăturile pericopei evanghelice a duminicii care va urma sau în funcţie de ceea ce se decide în şedinţa Consiliului duhovnicesc al mănăstirii. „Catehezele în ziua de astăzi nu mai au importanţa pe care au avut-o în primele veacuri creştine, deoarece atunci cei care doreau a se converti la creştinism erau catehizaţi o perioadă îndelungată în învăţăturile Bisericii creştine. Astăzi, cateheza are un rol de readucere aminte a ceea ce credincioşii au învăţat. După ce au fost botezaţi, au intrat în şcoală şi au trecut printr-o perioadă de viaţă în care au uitat să împlinească poruncile lui Dumnezeu, îndepărtându-se de viaţa moral-duhovnicească ortodoxă. Prin cateheză, conştiinţa adormită a credinciosului este reactivată şi astfel capătă voinţa de a lupta împotriva patimilor şi conştientizează necesitatea vieţuirii duhovniceşti în Hristos”, a precizat părintele protosinghel Vicenţiu Oboroceanu, stareţul Mănăstirii Antim din Capitală.

Mulţi dintre creştinii de azi sunt creştini doar cu numele, mai degrabă teoreticieni decât practicanţi. De asemenea, sunt creştini care mărturisesc că ei nu au nevoie de Biserică deoarece ei au „credinţa lor” şi vor să se „mântuiască” singuri, acasă. Însă, prin aceste cateheze, oamenii pot conştientiza dacă ceea ce cred ei este credinţa cea adevărată şi dacă într-adevăr ei trăiesc o viaţă duhovnicească autentică în Hristos şi cu Hristos.

„Cateheza are rolul de a stimula prin cunoaştere şi prin exemplul propriu al celor care slujim credinţa oamenilor şi susţinem aceste cateheze pentru ca aceşti credincioşi, care frecventează într-o anumită măsură Sfânta Biserică, să îşi amintească de dimensiunea vieţii şi de obiectivitatea vieţii în Hristos”, a mai spus părintele stareţ Vicenţiu Oboroceanu.

Catehezele sunt susţinute de părinţii din mănăstire care au o pregătire intelectual-teologică şi duhovnicească. La cateheze participă credincioşi de toate vârstele.

Cateheze pentru tineri la Schitul Darvari

Şi la Schitul Darvari din Capitală au loc întâlniri catehetice. De la jumătatea lunii iulie a început o nouă serie de cateheze dedicate celor opt păcate capitale sau strigătoare la cer. Aceste cateheze sunt programate până duminică, 4 septembrie. „În fiecare duminică seara după slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aproximativ în jurul orei 18:00, se desfăşoară cateheze despre păcatele capitale. Catehezele se adresează în general tinerilor, deoarece sunt foarte mulţi tineri care vin la noi şi astfel vrem să-i coştientizăm cât mai mult asupra importanţei şi necesităţii unei vieţuiri frumoase. Prin aceste cateheze le arătăm care este efectul în viaţa lor a păcatelor mari şi cum acestea îi despart de Dumnezeu. Catehezele au în vedere explicarea învăţăturii de credinţă pe înţelesul celor care nu au ajuns la o cunoaştere mai profundă a dogmelor şi învăţăturilor Bisericii Ortodoxe. Astfel, tinerii au posibilitatea de a primi învăţătura pe înţelesul lor, spre deosebire de omiliile sau cuvântările de la Sfânta Liturghie sau alte sărbători care sunt mai elaborate, mai teologice”, a menţionat părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, egumenul Schitului Darvari.

www.ziarullumina.ro