Românii, printre marii alcoolici ai Europei

0
1037
Românii, printre marii alcoolici ai Europei

Cu un consum anual de peste 18,5 litri de alcool, românii sunt printre cei mai mari băutori din Europa, unde media anuală este de 15 litri pe cap de locuitori. Potrivit Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), citată de Mediafax, nu mai puțin de 2 milioane de români consumă alcool în exces.

Aceeași sursă arată că până la 20 la sută dintre persoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40 la sută dintre pacienţii secţiilor de medicină generală şi chirurgie, fără diferenţe semnificative între specialităţi, „au consumul de alcool la originea cererii de asistenţă medicală.”

România este pe locul doi în Europa la „binge drinking” – o formă episodică de consum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, se asociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (în special, vandalism şi violenţă). Circa 39% dintre consumatorii de alcool din România au această problemă. În Irlanda, țara aflată pe primul loc la acest capitol, procentul este de 44%, iar în Germania și Austria, aflate pe locul 3, procentul este de 36%.

Consumul abuziv de alcool se asociază cu:

– 40 la sută din crime şi unul din şase cazuri de suicid;

– 40 la sută din cazurile de înec;

– până la 70 la sută din cazurile de violenţă în familie;

– 25 la sută dintre decesele înregistrate la bărbaţii tineri (15 – 29 de ani);

– până la 60 la sută din cazurile de viol;

– 30 la sută din accidentele fatale prin cădere;

– 46 la sută din arsurile accidentale, cu consecinţe fatale,

– 25 la sută din accidentele petrecute la locul de muncă.

www.semneletimpului.ro