Guvernul Rus pompeaza 10 miliarde de ruble in zona Fortaretei Crestinismului Ortodox Rus in Nordul Indepartat

0
827
Guvernul Rus pompeaza 10 miliarde de ruble in zona Fortaretei Crestinismului Ortodox Rus in Nordul Indepartat 
Insulele Salavetkie Guvernul Rus a alocat 10 miliarde de ruble pentru dezvoltarea infrastructurii din Insulele Salaveţkie (Salavkii). Programul de dezvoltare este elaborat în colaborare cu Biserica Ortodoxă Rusă. În cadrul programului, Mânăstirea Salaveţchii va primi fonduri pentru renovare, în acelaşi timp infrastuctura turistică dincolo de Arhipelagul Salaveţkii ar trebui să fie îmbunătăţită semnificativ, informeaza Serviciul special de presa LONews.

În special, proiectul presupune constructia de noi drumuri, un aeroport, spaţii de cazare, un spital, o şcoală şi o grădiniţă, conform unor raportări ale presei locale. În împrejurimile oraşului Letniaia Zalatiţa, va fi construită o nouă infrastructură turistică, un complex de acostare pentru navele pe pernă de aer şi 160 km de drumuri. În viitor, cele 10 miliarde ale programului Guvernului Rus pot fi extinse.

Un studiu detaliat, referitor la programul de dezvoltare, a fost realizat de către autorităţile regionale din Arhanghelsk.

Acestea susţin că proiectul va obţine statutul de program federal „ţintă” şi va fi valabil pentru 5 sau 6 ani. În timp ce această decizie este încă subiect de dezbatere, Ministerul Culturii raportează practic că programul va fi discutat la 17 iunie 2011, într-o sesiune a consiliului tutelar al mănăstirii Soloveţchii, în cadrul reuniunii grupului de lucru privind restaurarea lăcaşurilor religioase şi a sit-urilor de patrimoniu cultural, informeaza Serviciul special de presa LONews.

Agenţii de turism dovedesc deja la aceasta ora o creştere de 5 ori a numărului de turişti în Solovchii în ultimii 5 ani – până la 30-40.000 de oameni anual. Pentru potentialii vizitatori, corespondenti ai agentiei, aflati in zona, ne informeaza ca preţurile locale de cazare variază între 5.000 şi 10.000 ruble, şi sunt în creştere cu 10% anual.

Fondată în 1429, Mânăstirea Salaveţchii este considerată ca fiind fortăreaţa Creştinismului Rus în Nordul Îndepărtat. Frământările din anii 1926-1939 au transformat însă mănăstirea într-o închisoare şi lagăr de muncă, păstrând încă şi astăzi amintirile suferinţelor Gulagului.

www.stiri.lacasuriortodoxe.ro