Americanii tot mai deschişi faţă de divorţ şi sexul premarital

0
778
Americanii tot mai deschişi faţă de divorţ şi sexul premarital

 

Un recent sondaj Gallup arată că în timp ce americanii sunt pe mai departe puternic divizaţi pe anumite probleme morale, în ultimii ani a crescut tot mai mult acceptarea a ceea ce cândva era considerat tabu, precum divorţul sau relaţiile sexuale în afara căsătoriei. „Cei mai mulţi dintre americanii din 2011 văd divorţul, pedeapsa cu moartea, jocurile de noroc, cercetările pe celule rădăcină embrionică şi relaţiile sexuale premaritale ca acceptabile din punct de vedere moral”, afirmă Lydia Saad în studiul publicat la 31 mai.
Conform sondajului, 69% dintre cetăţenii naţiunii văd divorţul ca acceptabil, în timp ce 31% cred că e greşit din punct de vedere moral. În acelaşi timp 60% acceptă relaţiile sexuale premaritale, doar 36% condamnându-le. Pe tema cercetării pe celule rădăcină, 62% dintre americani sunt de acord cu prelevarea lor din embrioni umani, 30% opunându-se. Rezultatele sondajului Gallup 2011 despre Valori şi Credinţe se bazează pe interviuri realizate telefonic între 5 şi 8 mai anul curent, pe 1.018 adulţi, cu vârsta peste 18 de ani, trăind în toate statele americane.
Se observă din studiu că anumite teme „generează încă mari dezacorduri între americani, sinuciderea asistată de medic, naşterile în afara căsătoriei şi avortul fiind cel mai clar disputate”, afirmă Saad. Sinuciderea asistată este cea mai controversată, cu 45% dintre americani acceptând-o, iar 48% considerând-o greşită moral. Legat de copiii ce se nasc în afara unor căsătorii, 54% consideră ca fiind o situaţie acceptabilă, în timp ce 41% se opun. Avortul este susţinut de 39% dintre respondenţi, în timp ce 51% consideră că este greşit moral.
Saad a mai spus că din sondaj se văd diferenţe semnificative şi după vârsta respondenţilor. „Cel mai bine diferenţa generaţională se vede la pornografie: 42% dintre tineri o consideră acceptabilă moral, şi doar 19% dintre cei peste 55 de ani”. Adulţii cu vârstele între 18 şi 34 de ani sunt printre primii care sprijină relaţiile homosexuale, sexul premarital, naşterile în afara căsătoriei, jocurile de noroc, poligamia, avortul şi clonarea umană. Nu susţin însă pedeapsa cu moartea şi testele medicale pe animale. În fine, deşi cei mai mulţi americani acceptă divorţul, sexul premarital şi cercetările pe celule rădăcină embrionice, tot majoritatea se opune relaţiilor extraconjugale, poligamiei, clonării umane şi sinuciderii.

www.catholica.ro