„Religia majoritară” să aibă dreptul principal în statul nostru!

0
925

„Religia majoritară” să aibă dreptul principal în statul nostru!

C-am aceasta a fost mesajul protestului de astăzi care a avut loc în centru orașului Chișinău. Mulțimea s-a adunat pentru aș arăta nemulțumirea față de legislația de stat privind legea cultelor din Republica Moldova. Lege care pare a fi imorală, incompletă și prin acestea imperfectă. Și așa precum s-a amintit în mesajul unuia dintre vorbitori din tagma preoțească: „căci dacă legea ar funcționa noi nu ne-am revolta”. Legea vorbește despre imperfecțiunea ei. Acolo unde legea este slabă pare a lua ființă dictatura.

După ce s-a încheiat rugăciunea comună pentru întărirea sfintei credințe dreptmăritoare a avut loc citirea crezului și rostirea anatemei pentru toți cei care nu vor respecta învățăturile care au fost lăsate încă de la primele sinoade ecumenice: „[Iar] cei care cutează să cugete sau să învețe altfel, sau, urmând blestemaților eretici, [îndrăznesc] să disprețuiască predaniile Bisericii, născocind sau lepădând ceva dintre cele ale Bisericii, fie Evanghelie, fie semn al crucii, fie icoana zugrăvită, fie sfinte moaște de mucenici, sau [îndrăznesc] să cugete strâmb și viclean pentru a răstălmăci ceva din Predaniile legiuite ale Bisericii Sobornicești să fie anatema”.

Sloganul acestei manifestări a fost clar: „Să stați strajă la hotare să păziți acest pământ”. Slogan care ne vorbește că acest pământ a fost apărat cu prețul sângelui și prin rugăciunile Sfinților care au proslăvit pământurile Moldovei. Cerem celor care sunt capabili să refacă legea cultelor aplicându-i o formă mult mai reală și mai potrivită asemenea stării statului din care face parte.

Și cred că cei care sunt responsabili din rândul membrilor guvernului Republicii Moldova trebuie să țină cont de cerințele celor care au ieșit azi la protest și să ia măsurile de riguare. Celor de acasă să li se recunoască drepturile celor din casă iar cei veniți să fie primiți ca și oaspeți asemenea mesajului unuia dintre preoți vorbitori: „Să nu ne pună în rândurile celor veniți pentru că suntem acasă. Iar cei puțini să țină cont de cei mai mulți”.

Reprezentații Bisericii noastre Ortodoxe au depus o coroană de flori la monumentul Sfântului protector al Țării noastre Ștefan cel mare ca semn al vorbirii cum că guvernarea țării trebuie să fie următori în faptele lor asemenea înaintașilor noștri: „Apărând țara în haina ei de atunci când a fost transmisă spre urmașii Sfinților” – cuvânt adăugat de autorul știrii.

Deasemenea s-a menționat și faptul că efenimentele de astăzi nu sunt de conotație politică, deci nu are intenția de a susține pe cineva din politică ci o conotație religioasă de a se respecta drepturile celor care sunt: „acasă”. Cei de acasă să nu fie puși în rândurile celor veniți. Și cei veniți să se bucure de drepturile pentru cei veniți încercând să înțeleagă că cei de casă sunt majoritari în drepturi. „Nu ne-am adunat aici pentru a descrimina vreo minoritate religioasă sau cult ci să amintim ceea ce s-a uitat, care este religia de bază a acestui stat” și care este misiunea celor aleși în fruntea acestui stat. Și așa precum și Eminescu spune: „Biserica Ortodoxă este mama țării noastre Moldova”.

Nu suntem deacord cu legea cultelor pentru că printre rândurile ei sunt simțite unele încălcări canonice și sfinte.

Această adunare a culminat prin demersul către autorități (va putea fi accesibil pe pagina de internet a mitropoliei) care va trebui să ofere o soluționare în termen de 60 de zile lucrătoare.
Să nu călcăm în picioare Testamentul lăsat de Sf. Ștefan cel Mare: „Să stați strajă la hotare să păziți acest pământ”.

Cu râvnă întru Domnul
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie