Ce organizaţii religioase mai avem în Republica Moldova

0
1121
Ce organizaţii religioase mai avem în Republica Moldova
Citind un articol despre cele şase culte declarate ortodoxe în Republica Moldova (chiar dacă unele există doar pe hârtie), am hotărât să intru şi eu în Registrul Ministerului Justiţiei să văd ce culte şi asociaţii religioase neortodoxe şi necreştine au fost înregistrate în Moldova din septembrie 2009 încoace, de când ţara este guvernată de o alianţă democratică, care vrea să ne ducă în Europa cu orice preţ. Nu vreau să mă lansez în comentarii sau concluzii, deşi o dezbatere publică ar fi absolut necesară, ci doar voi da o listă a câtorva unităţi religioase necreştine care mi-au sărit mai mult în ochi, iar pe cele creştine sau pseudo-creştine vă las să le vedeţi singuri, pentru că sunt prea multe şi cu denumiri prea extravagante (de exemplu: „Biserica Creştină a Evangheliei Depline”), ceea ce atenstă o fărâmiţare dusă la extrem a neo-protestantismului.
Un element foarte important şi demn de reţinut este faptul că de multe ori anumite culte sau organizaţii religioase fac prozelitism şi-şi propagă ideile prin diferite asociaţii obşteşti cu scop cultural, iar în cazul religiilor orientale (în special budismul), prin înregistrarea a zeci de cluburi sportive de lupte marţiale, dar acestea sunt mult prea multe şi camuflate, ca să le pot enumera aici. De aceea mă rezum la o listă destul de sumară:
1. Asociaţia Obştească „Fondul Evreiesc al Moldovei”, înregistrată la 10 februarie 2011.
2. Asociaţia Obştească „Comitetul Evreiesc al Moldovei”, înregistrată la 11 februarie 2011.
3. Asociaţia Obştească „Institutul iudaic”, înregistrată la 26 aprilie 2011.
4. Asociaţia Obştească „Liga Femeilor Musulmane din Moldova” – 29 noiembrie 2010, probabil ca un test înainte de înregistrarea Ligii Islamice drept cult religios la 14 martie 2010.
5. Asociaţia Obştească: Centrul de Yoga „ANSUYA YOGA CENTRE”, înregistrată la 13 decembrie 2010. Aceasta declară drept scop „contribuirea la dezvoltarea, promovarea şi popularizarea activităţii de Yoga la nivel local şi internaţional”.
6. Asociaţia Obştească „Asociaţia Gnostică pentru Studii Antropologice Culturale şi Ştiinţifice”, înregistrată la 14 martie 2011. Aceasta declară drept scop „studierea cunoştinţelor şi filosofia gnostică veche”. Ministerul Justiţiei oare ştie ce a însemnat gnosticismul pentru lumea antică şi la ce principii morale îndemna acesta?
7. Instituţia religioasă – „Proiectul Salvării”, înregistrată la 7 iunie 2010 în calitate de cult religios separat, chiar dacă această declară drept scop „crearea unor condiţii pentru reabilitarea sănătăţii femeilor car au avut de suferit în urma exploatării sexual”. Nu-i clar de ce pentru realizarea acestui scop este nevoie de un cult religios separat, iar organizaţiile care în mod clar vor desfăşura prozelitism religios sunt înregistrate ca simple „asociaţii obşteşti”? La ce să ne mai aşteptăm la noul ministru al Justiţiei?
Cred că după atâtea întrebări un lucru este totuşi clar: Legea Cultelor din 2007 trebuie urgent revizuită şi perfectată, cel puţin pentru ca guvernanţii să nu se mai facă de râs, pentru că de Ortodoxie e clar că nu le pasă…