Israelul va inapoia Rusiei bunurile Familiei Imperiale din Ierusalim: Casa Serghei

0
749
Israelul va înapoia Rusiei bunurile Familiei Imperiale din Ierusalim: Casa Serghei

Israelul se pregăteşte să returneze autorităţilor ruse Casa Serghei, o proprietate care a aparţinut familiei imperiale a Romanovilor, din Ierusalim, a declarat luni, 21 martie 2011 un oficial israelian.
„Israelul se pregăteşte să pună în aplicare acordurile semnate între Ierusalim şi Moscova, iar Casa Serghei va fi evacuată”, a declarat pentru AFP un înalt funcţionar care a solicitat anonimatul, informeaza Lacasuri Ortodoxe.
Gestul apare înainte ca primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, să intreprinda joi o vizită de lucru la Moscova, în timpul căreia va discuta probleme politice şi economice cu liderii ruşi cheie, conform biroului propriu de presă.
Casa Serghei a devenit proprietate a statului rus, in urma unui vot al guvernului israelian, acordat în data de 5 octombrie 2008.
Clădirea, situată în inima oraşului modern al Ierusalimului de Vest, a fost ocupată timp de decenii de locatari care deţineau contracte de închiriere pe termen lung, cu care a trebuit să fie negociată plecarea.
Casa Serghei şi-ar putea recâştiga în curând scopul său iniţial, de adăpost pentru credincioşii ortodocşi ruşi, mai mult decât probabil, aflaţi în pelerinaj în Ţara Sfântă.
Inaugurată în anul 1890, Casa Serghei era pe atunci un hotel de lux de cinci stele, destinat pelerinilor sau aristocraţilor marii-burghezii din Rusia.
Până la destrămarea Uniunii Sovietice, pelerinii ruşi au putut călători foarte rar în Ţara Sfântă (mai puţin de 1.000 de persoane pe an).
Curtea Supremă din Rusia l-a reabilitat pe ultimul Ţar rus, Nicolae al II-lea, împreună cu familia sa, considerându-i victime ale represiunii politice bolşevice.