Decizia CEDO privind crucifixele în școlile publice din Italia va fi luată la 18 martie 2011

0
704
Decizia CEDO privind crucifixele în școlile publice din Italia va fi luată la 18 martie 2011

Curtea Europeană a Drepturilor Omului va emite în data de 18 martie 2011 decizia finală cu privire la prezenţa crucifixului în sălile de clasă din şcolile publice din Italia, informeaza Agenţia de Stiri Lăcaşuri Ortodoxe, citând anunţul făcut joi de CEDO – Strasbourg. În noiembrie 2009, CEDO a constatat că prezenţa crucifixelor în şcolile publice italiene „se poate opune drepturilor părinţilor de a-şi educa copiii, conform credinţei acestora, şi dreptului copiilor la libertatea religiei şi a gândirii”. Roma a pornit un apel în ianuarie 2010, având loc astfel o nouă şedinţă, în 30 iunie.
Soile Lautsi, mama a doi copii înscrişi la o şcoală publică, s-a plâns CEDO, în iulie 2006, pe baza unei „încălcări a dreptului la educaţie, la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie”. Întrucât fiii acesteia nu erau catolici, ei ar fi suferit un tratament discriminatoriu în raport cu părinţii catolici şi cu copiii lor, conform AFP.
Prima decizie a judecătorilor de la Strasbourg a provocat un val de proteste în peninsulă. Ea a fost, de asemenea, contestată şi de alte ţări care nu au renunţat la simbolurile religioase, de multe ori tradiţionale.
Din 1984, catolicismul nu mai este oficial religie de stat în Italia, dar o ordonanţă adoptată în timpul fascismului, care impune prezenţa crucifixului în şcoli, nu a fost niciodată abolită.