Cei ce beneficiaza de serviciile publice din Franta, vor trebui sa se abtina de la exprimarea preferintelor religioase

0
1009
Cei ce beneficiază de serviciile publice din Franța, vor trebui să se abțină de la exprimarea preferințelor religioase

Utilizatorii serviciilor publice „nu ar trebui să poarte simboluri religioase” sau să „manifeste în orice alt fel vreo preferinţă religioasă”, în special în spitale sau şcoli. Cel puțin, așa crede ministrul de interne al Franţei – Claude Gueant.
„Funcţionarii publici, evident, nu ar trebui să poarte nici ei simboluri religioase sau să-şi manifeste vreo preferinţă religioasă”, a spus ministrul, intervievat la i-Tele şi Radio i-Classic pe seama dezbaterii legate de secularism şi Islam (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), programată pentru data de 5 aprilie, de formatiunea politică UMP.
„De exemplu, ştim că în spitale există un număr de bărbaţi (musulmani *nota LO) care impun femeilor lor să refuze să fie îngrijite de bărbaţi. Ei bine, acest lucru nu poate fi permis”, a spus ministrul.
„Nu ar trebui să existe vreo lege, nu se pune problema lansării de noi legi, uneori fiind îndeajuns doar emiterea unor decrete sau instrucţiuni”, a spus el.
Un membru al anturajul ministrului a oferit apoi o actualizare a acestei declaraţii a lui Guéant: „S-a referit la faptul că, prin modul de organizare, serviciile publice trebuie să fie neutre, deci un utilizator nu poate contesta un medic sau pe oricine altcineva din motive religioase”, a explicat sursa.
În ceea ce priveşte dezbaterea privind secularismul şi Islamul, planificată pentru ziua de 5 aprilie 2011, „ceea ce aştept de la această dezbatere, (…) este că preocupările compatrioţilor noştri non-musulmani, care sunt jigniţi, tulburaţi de un anumit număr de focare religioase în spaţiul public, în spaţiul social, să fie satisfăcuţi, iar în acelaşi timp, musulmanii noştri să găsească modalităţi de a-şi trăi credinţa într-o manieră mai paşnică”, a spus Gueant.
„Ştim că aceşti compatrioţi ai noştri sunt şocaţi de organizarea rugăciunilor în stradă, şi aceasta nu le face o viaţă uşoară musulmanilor”, a apreciat el.
„Se mai pune, de asemenea, problema reafirmării” şi a stabilirii unor „reguli privind poziţia religioasă în cadrul serviciilor publice”, a mai spus Gueant.