Icoana Maicii Domnului „Ajutătoarea celor smeriţi”

0
4329
Icoana Maicii Domnului „Ajutătoarea celor smeriţi”

Icoana Maicii Domnului „Ajutătoarea celor smeriţi” („Care priveşte spre cei umiliţi”, „Prizni na smirenie”) a apărut în anul 1420, în apropierea lacului Stonii din ţinutul Pskovului. În aceasta, Maica Domnului este reprezentată şezând, cu un sceptru în mâna dreaptă şi cu Pruncul Sfânt pe genunchi. Iisus Hristos ţine în mâna stângă un glob (simbol al lumii create), iar cu dreapta El atinge faţa Maicii Sale, în mângâiere. În icoana originală, şi Maica, şi Pruncul, poartă pe cap coroane împodobite.
Icoana a plâns cu lacrimi de sânge în septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proporţii şi invazia unui prinţ lituanian aliat cu tătarii, toate din zona Pskovului. La 16 septembrie 1426 a avut loc mutarea icoanei în catedrala din Pskov, fapt comemorat până astăzi în Biserica Rusă.
Una dintre copiile celebre ale aceste Icoane „care plânge pentru lume”, se află la Kiev. Aceasta a fost adusă la mânăstirea Intrării Maicii Domnului la Templu (Kiev) în 1992, de către schimonahia Feodora. Încă dinainte de a face minuni cunoscute, Icoana din Kiev a Maicii Domnului a fost iubită de credincioşi, datorită frumuseţii ei, pentru strălucirea deosebită a culorilor, dar şi fiindcă toţi cei ajunşi înaintea ei se simţeau îndemnaţi a se ruga vreme îndelungată acolo, spunând Maicii Domnului toate păsurile lor.
Într-o zi a anului 1993, stareţul Damian al mânăstirii kievene a constatat înnegrirea bruscă a Icoanei, păstrată în ramă de lemn cu geam de sticlă. Îndepărtând grăbit geamul, stareţul a înţeles minunea: icoana nu păţise absolut nimic, doar că pe sticlă se imprimase o Icoană identică, argintată, care dădea impresia de „întunecare”.
Minunea vizibilă a fost doar începutul. Au urmat multe vindecări, pornind de la tămăduirea unei femei însărcinate, ameninţată cu pierderea sarcinii, din cauza unei hepatite confirmate de analizele medicale.
Numeroase familii cu copii au venit să se roage, primind ajutor în toate cele solicitate cu rugăciune fierbinte şi credinţă neclintită.
Icoana este dusă în pelerinaj în diferite locuri ale lumii, între care Moscova, iar la praznicul Schimbării la Faţă – 2009, ea a putut fi închinată la o biserică din Codlea, jud. Braşov.
Sărbătoarea din 16 septembrie a fost stabilită în Rusia, cinstindu-se mutarea în catedrala din Pskov a Icoanei originale a Maicii Domnului „Prizni na smirenie”.