Chipul lui Hristos a apărut pe o stâncă din Caucaz

0
927

Chipul lui Hristos a apărut pe o stâncă din Caucaz

În mica republică Caraceaev-Cerkesk, nu departe de localitatea Arhâzul de Jos fraţii Serghei şi Anatolie Varcenko au descoperit pe o stâncă chipul Domnului nostru Iisus Hristos. Un pictor necunoscut a zugrăvit faţa Mântuitorului cu dimensiunile 130 x 80 cm departe de potecile trecătorilor.

Conform expertizei făcute de specialişti din Ermitaj pictura este în stil bizantin, atât cât priveşte componenţa culorilor, precum şi tehnologia realizării ei. Experţii presupun că chipul de pe stâncă nu are mai puţin de 500 de ani. Însă de ce oare nu a fost văzut mai înainte?

– Lucrez în acest raion de aproape 25 de ani, relatează profesorul doctor în ştiinţe istorice, autor a numeroase lucrări despre Caucazul de Nord Vlabimir Kuzneţov. Ţin să vă asigur, că acest chip mai înainte nu era aici.

– Despre această icoană se povesteşte aici demult, ne spune Valentin, locuitor al Arhâzului de Jos, vânzător de miere turiştilor-pelerini care au bătătorit deja o cărăruşă spre chipul de pe stâncă. Se vorbeşte că el apare în timpul războaielor şi la vremuri grele. Se mai povesteşte că undeva în munţii noştri se găseşte şi chipul Maicii Domnului. Acest chip se va descoperi în cele mai grele vremuri pentru creştini.

www.toaca.md