A avut loc intronizarea noului Patriarh al Serbiei

0
955

A avut loc intronizarea noului Patriarh al Serbiei

La 3 octombrie 2010, în biserica „Sf. Apostoli” a reşedinţei patriarhiarhale din Pec, a avut loc intronizarea oficială a patriarhului Irineu, – cel de-al 45 Patriarh al Bisericii Ortodoxe din Serbia.

În această zi, în cea mai veche lavră din Serbia s-au adunat mulţime de oaspeţi din întreaga Ortodoxie. La intronizarea noului patriarh au venit reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, au participat circa 400 de oficialităţi şi mai mult de 6000 de creştini. Toţi cei care nu au avut posibilitatea să intre în biserică, au putut vedea slujba pe un ecran instalat în curtea mănăstirii Pec.

Mai jos, avem și:

Apelul noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe catre comunitatile kosovare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, episcopul Irineu, a lansat duminică, în Pec – Kosovo, un apel la armonie, faţă de sârbii şi albanezii din Kosovo, subliniind că există pentru aceştia „suficient spaţiu pentru o viaţă comună”.

„Există aici (în Kosovo), suficient spaţiu pentru o viaţă comună a poporului sârb şi a poporului albanez”, a spus Patriarhul, după ceremonia de întronizare la Pec, sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, aflat în vestul Kosovo.

Aceasta este prima dată când un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Pec a fost întronizat, după proclamarea independenţei Kosovo în februarie 2008.

„Aceşti oameni au trăit împreună timp de secole, de ce nu pot face acest lucru şi acum?”, a continuat Patriarhul.

„Facem un apel pentru pace, ne rugăm pentru armonie şi pace în această ţară”, a spus Preafericitul Irinej.

Patriarhul s-a mai adresat, pe de altă parte, comunităţii internaţionale, ai cărei lideri „deţin în mâinile lor soarta Kosovo”, cerându-le “să nu comită un păcat” prin alegerea „unei soluţii, privind statutul acestei provincii meridionale sârbe, prin care poporul sârb să fie lipsit de dreptul multicentenar pe care l-a avut în ţara sa, în locul său de baştină, asupra bunurilor sale”.

Autorităţile de la Belgrad şi sârbii consideră Kosovo provincia lor meridională. Aceştia nu recunosc proclamarea independenţei Kosovo.

 Întronizarea Episcopului Irinej vine în contextul în care urmează să aibă loc noi discuţii între Belgrad şi Pristina, pe subiectul Kosovo, sub auspiciile Uniunii Europene, pentru prima dată după declararea independenţei de către autorităţile din Pristina.