Blagocinul de Orhei a liturghisit în s. Vâprova, r-l. Orhei (Foto)

0
1043

Blagocinul de Orhei a liturghisit în s. Vâprova, r-l. Orhei (Foto)

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, Prea Cuviosul Părinte NICODIM (Vulpe), Blagocinul Bisericilor Ortodoxe din r-l. Orhei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în s. Vâprova r-l. Orhei, localitate care în această zi și-a sărbătorit hramul Bisericii.

La Serviciul Divin, alături de parohul Bisericii, Prot. Valeriu Catană, părintelui Blagocin i-au coliturghisit un impunător sobor de preoți și diaconi, lăsând amintiri plăcute în sufletele creștinilor care au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Ca de obicei, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost urmată de înconjorul Bisericii cu citirea Sfintelor Evanghelii și un Tedeum, pentru toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii Sfântului Lăcaș din s. Vâprova și desigur, a avut loc sfințirea tuturor darurilor aduse de creștini, la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie. Slujba a fost înfrumusețată de corul Mănăstirii ”Nașterea Maicii Domnului” din s. Curchi. La finele Serviciulului Divin, Biserica din s. Vâprova, a primit din partea părintelui NICODIM o frumoasă icoană, cu chipul Sfântului Prooroc Ilie, al cărui hram îl poartă Biserica iar pentru fiecare creștin în parte, Sfinția Sa a dăruit câte o iconiță micuță.

La începutul cuvântului său, Prea Cuviosul Părinte Nicodim a transmis mesajul de felicitare a Mitropolitului Vladimir, adresat preotului paroh și tuturor creștinilor din localitate cu ocazia zilei Hramului. Cuvântul de mângâiere din partea ierarhului a fost o adevărată bucurie pentru toți creștinii din Vâprova.

În cuvântul său de felicitare, Prea Cuviosul Părinte Blagocin a remarcat importanța sărbătorii de astăzi, cât și bucuria tuturor creștinilor din localitate, pentru care, bucuria este dublă – Hramul Bisericii și apropierea lucrărilor de reparație a sfântului lăcaș. Prea Cuviosul Părinte NICODIM, nu a uitat să aducă sincere mulțumiri preotului paroh, consiliului de administrare a Bisericii, cât și tuturor creștinilor prezenți,  pentru buna organizare a acestui eveniment, cât și pentru dragostea și bunătatea despinsă de pe chipurile creștinilor. Faptul că de câțiva ani, aici sa instaurat în sfârșit, pacea, dragostea și bunăînțelegerea, este pe deplin meritul preotului paroh, consider părintele blagocin.

Sfinția Sa a remarcat și buna organizare a preoților din sectorul dat, care ”au înrădăcinat”, frumosul obicei de a sluji împreună nu doar zilele de hram, ci și la alte evenimente din viața zilnică a parohiilor, cum ar fi rugăciuni pentru ploaie, Sfântul Maslu de obște, Panihizi pentru cei răposați la 9 mai, a victimelor represaliilor sau alte evenimente de importanță locală.  La încheierea cuvântului său, Părintele le-a dorit păstorilor de suflete cât și tuturor creștinilor prezenți: ”Să fie binecuvântați ca văduva din Sarepta Sidonului, să aibă totdeauna în casă făină și ulei din belșug, pentru ei și pentru copiii lor”!

În dimineața aceleiași zile, Părintele Blagocin a vizitat mai multe parohii din Blagocinie (Seliște, Lucașeuca, Mana, Morozeni, Breanova) pentru a se familiariza cu pregătirea pentru Serviciul Divin a sfințiților slujitori și a sfintelor lăcașe.

Biroul de Presă a Blagociniei de Orhei