Sângerei – gazda conferinţei “Valeriu Gafencu – Sfântul Închisorilor”

0
740

Sângerei – gazda conferinţei “Valeriu Gafencu – Sfântul Închisorilor”

În oraşul Sângerei a fost sfinţită troiţa în amintirea Sfântului Închisorilor Valeriu Gafencu. Donată ASCOR Chişinău de parohia Tişăuţi din Ipoteşti, Suceava, în frunte cu preotul Mircea Bejenari, crucea a parcurs 700 de km până la locul de baştină al martirului.

Fiind sculptată de Andrei Răileanu troiţa de piatră a fost instalată în apropierea liceului construit pe fundamentul casei familiei Gafencu. La eveniment a participat monahul Moise de la mănăstirea Oaşa din Alba – Iulia, coordonatorul cărţii „Sfântul Închisorilor”, precum şi surorile Valentina şi Eleonora Gafencu venite tocmai din Bucureşti. Sfinţirea au oficiat-o preoţii de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Sângerei împreună cu Părintele Severian Gheras de la biserica din capitală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Troiţa a fost ridicată cu sprijinul fundaţiilor creştin – ortodoxe din România, precum şi din contribuţia enoriaşilor români din dreapta Prutului.

Pe lângă sfinţirea troiţei luni a avut loc conferinţa cu genericul „Valeriu Gafencu – Sfântul Închisorilor” a cărei invitaţi speciali au fost surorile Gafencu, monahul Moise şi Părintele Mircea din Suceava.

Evenimentul a fost organizat din iniţiativa ASCOR Chișinău şi cu susţinerea primăriei oraşului Sângerei. Pe lângă rudele familiei Gafencu au fost prezenţi profesori, elevi, precum şi simpli băştinaşi ai oraşului, audienţa atingând numărul de 200 de oameni. Conferinţa a fost deschisă de către primarul Gheorghe Braşovschi care, pe lângă prezentarea pe scurt a biografiei şi înaltei trăiri duhovniceşti ai lui Valeriu, a inaugurat Cartea de Onoare a oraşului pe prima pagină a căreia este înscris martirul din Sângerei.

În discursul său monahul Moise de la mănăstirea Oaşa din Alba–Iulia, coordonatorul cărţii „Sfântul Închisorilor”, a evidenţiat semnificaţia duhovnicească a acestei întâlniri: ”Întâlnirea de astăzi la locul de baştină al lui Gafencu este un semn că Dumnezeu ne iubeşte şi va fi alături de noi, dincolo de faptul că răul a luat amploare în lume şi în sufletele noastre.” Pe de altă parte preotul Mircea a vorbit despre rolul martiriului lui Valeriu în societatea de azi: ”Valeriu Gafencu este un model de trăire pentru toate timpurile de acum încolo, în special pentru tineri.” Deasemenea Părintele a propus ca anual, în data de 18 februarie, ziua trecerii la cele veşnice a martirului, Sîngereiul să fie gazdă acţiunilor de comemorare a băştinaşului care a suferit în temniţele comuniste. Valentina Gafencu, sora cea mai mare, şi-a exprimat bucuria de a se întoarce în oraşul natal, împărtăşind celor prezenţi frumoasele amintiri despre fratele său şi despre susţinerea duhovnicească ce o primeau surorile da la el când acesta era în închisoare. „Vă iubim pe toţi!” repeta doamna Valentina în nenumărate rînduri, cu emoţie şi cu lacrimi. „În timpul rugăciunilor s-a simţit pezenţa nevăzută a lui Valeriu,” a mărturisit Părintele Severian de la biserica „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, fapt confirmat şi de ASCOR-işti.

La finele evenimentului preşedintele ASCOR Iulian Rusanovschi a înmânat diploma „Sfântul Închisorilor” celor care au contribuit la înălţarea troiţei şi la organizarea şi desfăşurarea conferinţei și a dat citire unei scrisori inedite a lui Ioan Ianolide către prietenul său Valeriu în care scria ”Valeriu intră în eternitate prin Hristos. Deși a murit, deși mor și prietenii lui, Valeriu va face istorie, contribuind la mântuirea lumii, prin reverimentul creștin ce are loc în acest veac XX”. Din spusele băştinaşilor conferinţa a fost ca o binecuvântare primită cu sufletul deschis de toţi cei prezenţi.

ASCOR.MD preluat de pe www.logos.md