Controverse la Bacalaureatul din Franta, pe tema prezentei simbolurilor religioase in centrele de examinare

0
718

Controverse la Bacalaureatul din Franta, pe tema prezentei simbolurilor religioase in centrele de examinare

O polemică a luat naştere între profesorii catolici şi Federaţia Sindicală UNSA-Education, vizavi de prezenţa simbolurilor religioase în centrele de examinare la bacalaureat, în şcolile private locale, au declarat vineri, 28 mai 2010, părţile implicate.

Într-o declaraţie publicată pe site-ul propriu, direcţia Educaţie a diocezei catolice din Paris a spus că „la fel ca în fiecare an, şcolile catolice din Paris, care au fost solicitate pentru bacalaureat în 2010, sunt cele mai primitoare faţă de candidaţi, supraveghetori şi examinatori, în ceea ce priveşte opiniile şi libertatea de conştiinţă”.

„Acestea fiind zise, ele vor rămâne şcoli catolice, cu o istorie a lor, o comunitate educativă, un proiect”, adaugă el.

„Un candidat la Bacalaureat poate fi capabil să facă abstracţie de modul în care un semn se poate referi la o realitate mai mare decât se vede in el însuşi”, conform diocezei.

SNPDEN-UNSA, principalul sindicat al administratorilor unităţilor de învăţământ din domeniul educaţiei publice „a fost foarte surprins” de această poziţie. El a amintit într-o declaraţie că „principiile secularismului şi neutralităţii se aplică în timpul examenelor”, indiferent de statutul instituţiei.

În iunie 2009, două examinatoare la oral, la Bacalaureatul francez, s-au plâns de prezenţa crucifixului în sălile de examinare ale unei şcoli private, Saint-Andre de Choisy-le-Roi (Val-de-Marne). Asociatia familială Ufal (Uniunea familiilor laice) a cerut deci ca „acest lucru să nu se întâmple din nou”.

www.lacasuriortodoxe.ro