Comisia Europeană anunţă luarea de noi măsuri împotriva fumatului

0
897

Comisia Europeană anunţă luarea de noi măsuri împotriva fumatului

Luni, 31 mai, sa marcat Ziua mondială fără tutun, ocazie cu care Executivul european a dat publicităţii rezultatele unui sondaj care subliniază că, deşi trei din patru europeni se declară în favoarea măsurilor luate împotriva fumatului, unul din trei europeni continuă să fumeze, în ciuda faptului că tutunul cauzează moartea a jumătate din fumători. Potrivit CE, fumatul este responsabil de aproape 650.000 de decese premature în fiecare an în UE, în timp ce la nivel global sunt înregistrate 5 milioane de victime.

Înaintea zilei mondiale fără tutun 2010 – luni, 31 mai – Comisia Europeană a dat publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie care arată că o vastă majoritate a cetăţenilor UE sprijină luarea de măsuri mai severe de luptă împotriva fumatului. Cu toate acestea, o treime din aceiaşi europeni continuă să fumeze. Astfel, trei din patru europeni s-au declarat în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări şi a restaurantelor în care fumatul este interzis. Acelaşi sondaj însă relevă că aproape unul din trei europeni continuă să fumeze, în ciuda faptului că tutunul cauzează moartea a jumătate din fumători. Comisia anunţă, cu această ocazie, că îşi va intensifica „eforturile de luptă împotriva fumatului” şi va lansa, în scurt timp, o consultare deschisă în vederea revizuirii directivei privind produsele din tutun pe cuprinsul UE. „Europa nu poate să privească nepăsătoare cum tinerele generaţii îşi distrug sănătatea prin fumat. Sunt hotărât să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a reduce consumul de produse din tutun în Europa, prin intermediul următoarei revizuiri a legislaţiei existente privind produsele din tutun şi pentru a identifica măsurile care pot contribui la realizarea unui ansamblu clar şi eficient de norme pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni”, a declarat John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului.

În a doua jumătate a lui 2011, Comisia intenţionează să prezinte o propunere revizuită a directivei (2001/37/CE), care prevede limitele maxime, de exemplu pentru nicotina şi gudronul din ţigări, impune obligaţia pentru producători de a utiliza pe pachetele de ţigări avertismente sub formă de text privind sănătatea şi de a preciza ingredientele din tutun şi interzice folosirea unor termeni precum „light”. Comisia doreşte, între altele, luarea unor măsuri prin care să reducă atractivitatea produselor din tutun, în special în rândul tinerilor.

Începând cu data de 31 mai, ziua mondială fără tutun, vor fi difuzate în întreaga Europă, pe mai mult de 130 de canale, două noi spoturi TV antifumat adresate tinerilor. 650 mii de europeni mor anual din cauza fumatului Potrivit CE, în Uniunea Europeană, fumatul reprezintă cea mai importantă cauză individuală de mortalitate care poate fi evitată. Fumatul este responsabil de aproape 650.000 de decese premature în fiecare an în UE. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, 5 milioane din decese sunt înregistrate anual din cauza consumului de tutun. Dacă situaţia nu se va schimba în următorii ani, se estimează că rata deceselor cauzate de fumat va creşte la 10 milioane, în 2030. Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) atrage şi ea atenţia asupra pagubelor provocate în natură de industria tutunului. Astfel, aproximativ 1,6 milioane de copaci sunt tăiaţi zilnic pentru producţia combustibilului necesar uscării ţigărilor. O cercetare a Yale University School of Medicine arată că, dacă fermierii ar planta legume pe solul unde plantează acum tutun, 10 până la 20 de milioane din cei 28 milioane de oameni care suferă de foame ar putea fi hrăniţi. De asemenea, aproximativ 6 km de hârtie sunt folosiţi în fiecare oră, pentru producţia de ţigări, ceea ce înseamnă 1 copac tăiat pentru fiecare 300 de ţigări produse. (O.N.)

www.ziarullumina.ro