Preşedintele interimar a R. Moldova în vizită la Patriarhia Română

0
606

Preşedintele interimar a R. Moldova în vizită la Patriarhia Română

În ziua de 28 aprilie 2010, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit pe Excelenţa Sa Domnul Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, aflat într-o vizită oficială în România.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a salutat prezenţa la Bucureşti a delegaţiei Republicii Moldova condusă de Domnul Preşedinte interimar Mihai Ghimpu şi a apreciat deschiderea spre dialog şi cooperare în context european a autorităţilor de la Chişinău. În acelaşi timp, Patriarhul României a subliniat importanţa păstrării şi promovării valorilor naţionale culturale şi spirituale, în context european şi universal, ca o contribuţie specifică la patrimoniul spiritual mondial.
Domnul Preşedinte interimar Mihai Ghimpu a mulţumit pentru primire şi a prezentat succint preocupările autorităţilor Republicii Moldova pentru rezolvarea problemelor concrete cu care se confruntă cetăţenii, mai ales cele de ordin social, generate în special de migraţie şi de criza economico-financiară. Pentru a se vindeca răni din trecut şi a se rezolva probleme din prezent, Preşedintele interimar al Republicii Moldova a menţionat că integrarea europeană reprezintă o prioritate, realizabilă mai ales cu sprijinul României, ţară membră a Uniunii Europene, ţinând cont de faptul că cele două state au în comun aceeaşi limbă, cultură, credinţă şi tradiţie.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a propus, ca o modalitate practică de cooperare între creştinii ortodocşi din România şi Republica Moldova, derularea unor proiecte comune sociale, culturale şi educaţionale.
Domnul Preşedinte Mihai Ghimpu a apreciat propunerea şi a solicitat, de asemenea, sprijinul Patriarhiei Române în proiectarea şi construirea de biserici.
La încheierea întrevederii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în dar Preşedintelui interimar al Republicii Moldova medalia omagială Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul tuturor românilor, icoana Sf. Dionisie Exiguul – părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc – canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2008, lucrarea Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti, apărută în anul 2010, albumul Duhul Sfânt a înnoit-o, Catedrala Patriarhală, restaurare şi resfinţire – 2008 şi cartea Preafericirii Sale, Brâncuşi, sculptor creştin ortodox.

www.patriarhia.ro