Saptamana Clatitelor, in Rusia si pe Glob (maslenita)

0
2606
Săptămâna Clătitelor, în Rusia şi pe Glob (masleniţa)
În săptămâna care precede Postul Mare, are loc sărbătoarea rusă străveche, numită Masleniţa sau „Săptămâna Clătitelor”. Anul trecut, aceasta a început de la 1 martie, fiind comparat cu Carnavalul de la Rio de la Janeiro.
În acest an, 2010, festivalul clătitelor se desfăşoară în perioada 8-14 februarie, presupunând activităţi diferite în fiecare zi. Dansurile populare rusesti, clătitele fierbinţi, cântecele, concursurile de dans (care au înlocuit meciurile pugilistice din alţi ani), spectacolele cu magicieni se vor finaliza duminică, prin Carnavalul – paradă, în care circarii vor defila împreună cu artiştii, cu mascaţii, cu orchestra şi cu oamenii urcaţi pe picioroange.
În Piaţa Roşie din Moscova a fost ridicată o sculptură din gheaţă şi o statuie din paie, care simbolizează Iarna pe trecute.
De fapt, momentul este legat de ritualuri precreştine de trecere de la iarnă la primăvară. În acest sens,statuii i se dădea foc, semn al înfrângerii Iernii.
Însă, alegerea momentului înaintea Postului Mare, indică o suită de evenimente legate de „lăsatul secului”, de veselie, inspre Postul creştin.
Cu o săptămână în urmă, s-a desfăşurat săptămâna clătitelor ruse şi la Londra, unde aceasta a căpătat deja o largă popularitate. Presa occidentală recunoaşte că „Săptămâna Clătitelor Ruse este în catalogul celor mai populare festivaluri internaţionale”.
Inima acestui festival rămâne insa Moscova. Totusi, în alte zeci de localitati din lume, se desfăşoară acelaşi festival, cu mult dans, zgomot şi bucurie: „pentru ca anul viitor să fie unul fericit”, se zice în poporul rus.
www.lacasuriortodoxe.ro