Intronizarea noului patriarh sârb în Kosovo, prevazuta pentru luna aprilie

0
574
Întronizarea noului patriarh sârb în Kosovo, prevăzută pentru luna aprilie
Guvernul kosovar s-a văzut pus în încurcătură de perspectiva ceremoniei de întronizare a noului patriarh sârb, Irinej, prevăzută pentru luna aprilie într-o mănăstire ortodoxă sârbă în Kosovo şi a comentat rezervat evenimentul, informează Agerpres.
„Noi nu ne eschivăm de la vizitele cu caracter religios şi le acordăm permisiunea dacă ele au obiective religioase”, le-a declarat ziariştilor vicepremierul kosovar Hajredin Kuci. Guvernul „va examina caracterul vizitei şi, în conformitate cu acesta, va da un răspuns adecvat”, a adăugat el.
Noul patriarh sârb, Irinej, ales în ianuarie în urma decesului predecesorului său Pavle, a fost întronizat la Belgrad în 23 ianuarie, dar această întronizare trebuie să fie urmată de o ceremonie la Pec /Kosovo/, aşa cum este cazul pentru patriarhii Bisericii ortodoxe din Serbia.
Această ultimă parte a întronizării sale, cea mai solemnă, ar urma să aibă loc la 25 aprilie la mănăstirea din Pec, sediul istoric al ortodoxiei în Serbia.
Kosovo, care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008, a interzis deja mai multe vizite ale unor responsabili sârbi, acuzându-i că ţin discursuri politice.
Serbia respinge ferm independenţa Kosovo – recunoscută totuşi de 65 de ţări, între care SUA şi cea mai mare parte a ţărilor UE – considerând în continuare acest teritoriu drept provincia sa meridională.
„Suntem foarte prudenţi faţă de vizitele din Serbia cu caracter politic”, a declarat Kuci
www.infoportal.ro