37% dintre francezi au o Biblie, dar numai 5% citesc din ea în mod regulat

0
649
37% dintre francezi au o Biblie, dar numai 5% citesc din ea în mod regulat
37% dintre francezi au o Biblie proprie, 3% citesc din ea în fiecare zi, 2% cel puţin o dată pe săptămână, conform unui sondaj IPSOS efectuat de Alianţă Biblică franceză cu ocazia noii sale expoziţii „Biblia, patrimoniul umanităţii”.
Numărul deţinătorilor de Biblii cunoaşte o scădere de 5% faţă de anul 2001, deoarece, conform unui sondaj al acelui an, realizat de Institutul CSA, 42% dintre respondenţi au declarat că deţin o Biblie.
Catolicii practicanţi, desigur, sunt cei mai mari cititori: 68% din totalul deţinătorilor de Biblii – se arata in sondajul IPSOS.
Pentru 46% dintre francezi, principalul caştig rezultat din lecturarea Bibliei este religios şi spiritual.
Pentru 43% dintre francezi, lectura se dovedeşte a fi interesantă din alte motive (26% din interes literar sau cultural şi 17% din interes istoric).
66% dintre francezi consideră că Biblia reprezintă un punct de referinţă cultural, relativ puţin prezent în societatea franceză şi un sfert din respondenţi consideră că nu este chiar deloc prezent.
Însă francezii cunosc destul de bine episoadele biblice.
Episodul cel mai cunoscut revine Fecioarei Maria, lui Iosif şi naşterii lui Iisus (91% îl cunosc, iar 74% îl ştiu precis), apoi Arca lui Noe (91%, dintre care 66% în mod precis), Răstignirea şi Învierea lui Iisus ( 88% din care 70% afirma că ştiu mult despre acest episod).
Pe locul 4 se situează episodul despre Moise, pedepsele trimise asupra Egiptului şi trecerea Mării Roşii (83%). Apoi urmează lupta lui David cu Goliat (81%) şi Adam şi Eva cu şarpele (80%). Episodul cel mai puţin cunoscut este cel al lui Iov (31%).
Studiul a fost efectuat în perioada 29 – 30 ianuarie, prin telefon, pe un eşantion de 1017 persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză, cu vârste depăşind 15 ani.
www.lacasuriortodoxe.ro