Parlamentul portughez a votat pentru casatoriile homosexuale

0
697
Parlamentul portughez a votat pentru căsătoriile homosexuale
Parlamentul portughez a adoptat vineri legea care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex, transmite Associated Press. Proiectul de lege propus de guvernul socialist a obţinut sprijinul tuturor partidelor de la stânga spectrului politic. Formaţiunile politice de dreapta s-au opus acestei schimbări şi au propus organizarea unui referendum asupra acestei chestiuni, însă solicitarea lor a fost respinsă, scrie click.ro
Anunţul privind adoptarea legii, care era de altfel un lucru aşteptat, a fost făcut de preşedintele parlamentului, Jaime Gama.
Legea va ajunge la preşedintele conservator al Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, care o poate ratifica sau respinge, însă un eventual vot împotrivă ar putea fi răsturnat de parlament.
În cazul în care şeful statului va promulga legea, prima căsătorie între persoane de acelaşi sex ar putea avea loc în aprilie, cu o lună înainte de vizita oficială a Papei Benedict al XVI-lea în Portugalia.
Portugalia ar putea deveni astfel cea de-a şasea ţară europeană care permite căsătoriile homosexuale, după Belgia, Olanda, Spania, Suedia şi Norvegia.
Homosexualitatea, infracţiune în Portugalia până în 1982
Asemeni statului vecin Spania, unde căsătoriile homosexuale sunt legale de patru ani, Portugalia este o ţară cu o covârşitoare majoritate romano-catolică, de aceea eforturile precedente de a introduce mariajul între persoane de acelaşi sex au avut parte de o rezistenţă puternică din partea grupurilor religioase şi a parlamentarilor conservatori.
Homosexualitatea a fost considerată infracţiune în Portugalia până în 1982. În 2001 a fost adoptată o lege care permitea ‘uniunile civile’ între cupluri de acelaşi sex, oferindu-le anumite drepturi legale, fiscale şi de proprietate. Cu toate acestea, legea nu permitea membrilor cuplului să ia numele partenerului sau să moştenească proprietăţile sau pensia acestuia.
Propunerea venită din partea partidelor de stânga de a permite cuplurilor homosexuale să adopte copii a fost respinsă vineri, însă activiştii pentru drepturile homosexualilor au declarat că vor lupta în continuare pentru acest drept.
www.jurnal.md